1 Οκτ 2007

Lidl, Carrefour και Τράπεζες...

Το βράδυ του Σαββάτου οδηγούσα.
Εβαλα στο ράδιο ΕΡΑ και έπεσα στην ομιλία πάνω στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που έκανε ο Καρατζαφέρης.
Αν και με πειράζει το ότι το κόμμα του εξέλεξε αρκετούς ακραίους υποψηφίους και το ότι ο ίδιος συχνά έχει ένα "λαϊκίστικο στυλάκι", μου άρεσε που τόλμησε να θίξει δυο θέματα για τα οποία οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και τις τσέπες μας.

Copy/paste λοιπόν δυο παραγράφων από την ομιλία:

"Είχα πει στον κύριο Πρόεδρο, όταν ήταν Υπουργός, ότι είχα πάει στο Στρασβούργο και πήρα συγκεκριμένη μάρκα μακαρόνια, συγκεκριμένη ποσότητα και τα πλήρωσα 29 λεπτά. Πήγα στο Μόναχο, στο ίδιο κατάστημα και τα πλήρωσα 31 λεπτά. Πήγα στην Καλλιθέα και πλήρωσα το ίδιο προϊόν, στην ίδια ποσότητα 1 ευρώ.

Ποιες μονάδες μας έρχονται απέξω; Τα μεγάλα καταστήματα, οι πολυεθνικές οι οποίες εκμεταλλεύονται το βιός των Ελλήνων με το εμπόριο. Carrefour, Lidl κ.λπ. , τα οποία πουλάνε προϊόντα σε τριπλάσια -όπως σας είπα και χθες- τιμή απ’ ότι στην Ευρώπη. Στείλτε τον αρμόδιο Υφυπουργό σας να πάει να αγοράσει ένα προϊόν, όπως έκανα εγώ, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στα ίδια καταστήματα. Εδώ τρεις φορές επάνω. Γιατί; Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη ή τόσα περισσεύουν από τον Έλληνα πολίτη που του λέμε «σπατάλησε στα μεγάλα καταστήματα» τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές; Τις διαμορφώνει το Lidl και το Carrefour. Και η ακρίβεια ανεβαίνει, καλπάζει και ναι μεν σε εμάς αυτά φαίνονται ότι δεν έχουνε καμία σημασία, αλλά πηγαίνετε σε εκείνον που έχει 400, 500 ή 600 ευρώ και θα καταλάβετε εν τοις πράγμασι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.


Γιατί δεν πολεμάτε το κεφάλαιο; Γιατί δεν πολεμάτε τους τραπεζίτες; Είναι 2.500.000.000 ευρώ τα κέρδη ενός εξαμήνου για τις τράπεζες, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και το ξέρει καλά ο Υπουργός των Οικονομικών. Δεν είναι προϊόν εργασίας, είναι προϊόν κλεψίματος. Είναι κλέφτες οι τραπεζίτες, κύριε Πρωθυπουργέ, και πρέπει να στείλετε τον εισαγγελέα μέσα να κάνει έλεγχο.

Ποιος από εσάς - και απευθύνομαι προς το Σώμα- έχει υπογράψει με τράπεζα και πλήρωσε όσα έχει υπογράψει; Κανένας. Θέλετε να σας πω εγώ τις μεθόδους που κλέβουν οι τράπεζες; Δεν τους ξέρετε; Στείλτε τον εισαγγελέα αύριο το πρωί να κάνει έλεγχο στον κ. Λάτση, στον κ. Κωστόπουλο και σε όλη την παρέα και να δείτε χρήματα που θα βρεθούν, για να επιστραφούν στα νοικοκυριά. Δεν υπάρχει σήμερα κανένα νοικοκυριό που δεν είναι όμηρος της πιστωτικής κάρτας. Αλλάζουν από τράπεζα σε τράπεζα πιστωτική κάρτα, πληρώνουν πανωτόκια. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: