22 Μαρ 2008

Tι σημαινει η φραση ησαια χορευε

Κάποιες φορές βλέπω τα logs του blog στο Google Analytics.

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματά μου είναι ότι μεταξύ μας υπάρχουν κάποιοι με αρκετό χρήμα, γιατί από τη λίστα του ebay που δημοσίευσα και τα κλικ που πήρε, βγήκε ότι αρκετοί ψάχνουν ακριβά και επώνυμα είδη.

Αυτό που με "κούφανε" πριν από λίγο είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Κάποιος έγραψε στο google "τι σημαίνει η φράση ησαια χόρευε".

Ας το κάνουμε το χατήρι λοιπόν: Ολη η ωδή έχει ως εξής:
«Ησαία χόρευε, η Παρθένος έσχεν εν γαστρί, καί έτεκεν υιόν τόν Εμμανουήλ, Θεόν τε καί άνθρωπον, Ανατολή όνομα αυτώ, όν μεγαλύνοντες, τήν Παρθένον μακαρίζομεν».

Είναι μια προτροπή στον προφήτη Ησαΐα να χαρεί (όχι να χορεύει) επειδή πραγματοποιήθηκε η προφητεία του, δηλαδή η Παρθένος (η Παναγία) γέννησε τον Χριστό.


ΥΓ Πάνω στο ψάξιμο βρήκα ένα ενδιαφέρον κείμενο για την ιστορία του Γάμου από τα πρώτα χρόνια μ.Χ. εδώ: www.dailygreece.com/2007/02/post_49.php

Επίσης από αυτή τη σελίδα διαβάστε το (5)

5. «Χορεύουν» τον Ησαία. Δεν είναι ακριβής η έκφραση. Το σωστό είναι ότι δεν χορεύουν τίποτε, αλλά περιφέρονται από τον ιερέα τρεις φορές γύρω από την προσωρινή μικρή Αγία Τράπεζα ενώ ψάλλονται τρία τροπάρια εκ των οποίων το ένα αρχίζει με τη φράση «Ησαία χόρευε». Δεν πρόκειται για χορό, αλλά για θριαμβευτική περιστροφή του ζεύγους, σε ένδειξη χαράς και δόξας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το "εσαεί χόρευε" δηλαδή το να χαίρεται κάποιος για πάντα του αρχαίου κειμένου το κάνανε "Ησαία χόρευε". Ειναι απλά διαστρεύλωση του κειμένου. Ο Ησαιας δεν χόρευε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ!!! τι "εσαει χορευε"????? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑ... λιγο μελετη της Ορθοδοξιας δε βλαπτει καθολου ομως... "Ησαϊα χορευε η Παρθενος εσχεν εν γαστρι" κλπ κλπ και το λεμε γιατι ο Ησαϊας προφητευσε τον Ευαγγελισμο και κατ επεκταση τη σωτηρια του ανθρωπου με τον ερχομο του Χριστου... ποιου αρχαιου κειμενου???? τροπαριο ειναι...γιατι το ψελνουμε στο γαμο? ολοκληρο βιβλιο υπαρχει επ' αυτου...

Angelos Fotiadis είπε...

Μεγάλη, ΜΕΓΑΛΗ γλωσσολογική φαντασία χρειάζεται, γα να κάνουμε από το "χόρευε ", "χαιρου "....Ησαιας, Εβραίος προφήτης, ακολουθώντας τα έθιμα του λαού του "χορεύει " όντως...από χαρά, από ευγνωμοσύνη. ΣΤους εντατικούς γάμους χορεύουν όλοι, ως και Αρχιραββινος, επιβάλλεται. Εμεις, ως Ορθόδοξοι , δεν διστάζουμε ως και την σημασία των λέξεων να αλλάξουμε κατά ως νομίζουμε πως είναι το σωστό. Ωστοο ο Γάμος είναι ένα μυστήριο, αλλά κ εξαιρετικά χαρούμενο γεγονός ....κι όταν χαίρεται κάποιος, τραγουδά και χορεύει !