22 Μαρ 2008

Tι σημαινει η φραση ησαια χορευε

Κάποιες φορές βλέπω τα logs του blog στο Google Analytics.

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματά μου είναι ότι μεταξύ μας υπάρχουν κάποιοι με αρκετό χρήμα, γιατί από τη λίστα του ebay που δημοσίευσα και τα κλικ που πήρε, βγήκε ότι αρκετοί ψάχνουν ακριβά και επώνυμα είδη.

Αυτό που με "κούφανε" πριν από λίγο είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα. Κάποιος έγραψε στο google "τι σημαίνει η φράση ησαια χόρευε".

Ας το κάνουμε το χατήρι λοιπόν: Ολη η ωδή έχει ως εξής:
«Ησαία χόρευε, η Παρθένος έσχεν εν γαστρί, καί έτεκεν υιόν τόν Εμμανουήλ, Θεόν τε καί άνθρωπον, Ανατολή όνομα αυτώ, όν μεγαλύνοντες, τήν Παρθένον μακαρίζομεν».

Είναι μια προτροπή στον προφήτη Ησαΐα να χαρεί (όχι να χορεύει) επειδή πραγματοποιήθηκε η προφητεία του, δηλαδή η Παρθένος (η Παναγία) γέννησε τον Χριστό.


ΥΓ Πάνω στο ψάξιμο βρήκα ένα ενδιαφέρον κείμενο για την ιστορία του Γάμου από τα πρώτα χρόνια μ.Χ. εδώ: www.dailygreece.com/2007/02/post_49.php

Επίσης από αυτή τη σελίδα διαβάστε το (5)

5. «Χορεύουν» τον Ησαία. Δεν είναι ακριβής η έκφραση. Το σωστό είναι ότι δεν χορεύουν τίποτε, αλλά περιφέρονται από τον ιερέα τρεις φορές γύρω από την προσωρινή μικρή Αγία Τράπεζα ενώ ψάλλονται τρία τροπάρια εκ των οποίων το ένα αρχίζει με τη φράση «Ησαία χόρευε». Δεν πρόκειται για χορό, αλλά για θριαμβευτική περιστροφή του ζεύγους, σε ένδειξη χαράς και δόξας.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το "εσαεί χόρευε" δηλαδή το να χαίρεται κάποιος για πάντα του αρχαίου κειμένου το κάνανε "Ησαία χόρευε". Ειναι απλά διαστρεύλωση του κειμένου. Ο Ησαιας δεν χόρευε!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ!!! τι "εσαει χορευε"????? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑ... λιγο μελετη της Ορθοδοξιας δε βλαπτει καθολου ομως... "Ησαϊα χορευε η Παρθενος εσχεν εν γαστρι" κλπ κλπ και το λεμε γιατι ο Ησαϊας προφητευσε τον Ευαγγελισμο και κατ επεκταση τη σωτηρια του ανθρωπου με τον ερχομο του Χριστου... ποιου αρχαιου κειμενου???? τροπαριο ειναι...γιατι το ψελνουμε στο γαμο? ολοκληρο βιβλιο υπαρχει επ' αυτου...

Angelos Fotiadis είπε...

Μεγάλη, ΜΕΓΑΛΗ γλωσσολογική φαντασία χρειάζεται, γα να κάνουμε από το "χόρευε ", "χαιρου "....Ησαιας, Εβραίος προφήτης, ακολουθώντας τα έθιμα του λαού του "χορεύει " όντως...από χαρά, από ευγνωμοσύνη. ΣΤους εντατικούς γάμους χορεύουν όλοι, ως και Αρχιραββινος, επιβάλλεται. Εμεις, ως Ορθόδοξοι , δεν διστάζουμε ως και την σημασία των λέξεων να αλλάξουμε κατά ως νομίζουμε πως είναι το σωστό. Ωστοο ο Γάμος είναι ένα μυστήριο, αλλά κ εξαιρετικά χαρούμενο γεγονός ....κι όταν χαίρεται κάποιος, τραγουδά και χορεύει !

Ανώνυμος είπε...

Η Όρχηση είναι αρχαία μορφή λατρείας και το ίδιο και η μουσική και το τραγούδι/ύμνος. Ο ορθόδοξος χριστιανός στο πανηγύρι του θα βάλει πρώτα τον ιερέα να σύρει το χορό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτό ο,τι ο Ησαίας χόρευε,η είναι ότι όπως η παράδοση λέει ότι η Μαρία μεγάλωσε στα Άγια των Αγίων,και εκεί πήγε ο Γαβριήλ και της επαγγελθεί ότι θα γεννούσε τον Χριστό,και από την χαρά της,χόρευε εις τα άγια των Αγίων;

Ανώνυμος είπε...

Εις ηλικίαν τριών ετών, οι γονείς της την αφιερώνουν εις τον Θεόν, και την παραδίδουν εις τα χέρια του προφήτη Ζαχαρία, αρχιερέα, τότε, του ναού του Σολομώντος, και πατρός, μετέπειτα, του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος την εισάγει, θεία νεύσει, εις τα Άγια των Αγίων του ναού του Σολομώντος. Η είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων εορτάζεται την 21ην Νοεμβρίου.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολωμοντος, η "Λειτουργία" των Εβραίων περιελάμβανε χορούς και μουσικοί "εν χορδαις και οργανοις".
Μέχρι να ξαναχτιστει ο Δεύτερος Ναός πενθουσαν και περιωριστηκαν στην προσευχή. Αλλά όταν έγιναν τα θυρανοιξια παρέμειναν οι απαγορεύσεις. Απαγορεύθηκε και το ψήσιμο των θυσιασμενων ζώων ΕΝΤΟΣ του Ναού. Από φόβο και σεβασμό, δεν ξαναεισηγαγαν όλα αυτά γιατί βραθηκσν ραββινοι που υποστήριξαν πως ήταν υπολείμματα ειδωλολατριαε.
ΕΡΕΥΝΆΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ, Χαιρετισμούς από την Βιέννη. Αφ.