26 Μαρ 2008

Το 141 του ΟΤΕ: ώρα διαπλοκής 14844, 14814 ή 14841?

Ανέκαθεν για τον OTE υπήρχαν σχόλια που τον ήθελαν βασίλειο της διαπλοκής και της μίζας, ειδικά στις προμήθειές του. (Siemens, Intracom, επενδύσεις στην Αρμενία και τη Σερβία κλπ) αλλά ας αφήσουμε πίσω μας τον καιρό του "Τόμπρα".

Στα προπέρσινα: Τον Μάιο του 2006 η Cosmote απέκτησε τη Γερμανός ΑΒΕΕ έναντι 1,3 δισ. ευρώ, (443 δις δρχ. ή κάτι λιγότερο από τα
ετήσια κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για να καταλάβουμε το μέγεθος) ύστερα από μια μεγάλη αύξηση τιμής της μετοχής της «Γερμανός» από από 12 € τον Δεκέμβριο του 2005 στα 19 € τον Μάιο του 2006.

Στα φετινά: Το
κέρδος 300-800 εκ. ευρώ (ανάλογα την πηγή πληροφόρησης) που πήρε η Marfin MIG για να πουλήσει στην Deutsche Telecom τις μετοχές που μάζεψε. Οι Γερμανοί δεν "πιάστηκαν βλάκες" να αγοράσουν με 26 ευρώ μετοχές που κάνουν 17. Λέγεται ότι έδωσαν το premium λόγω της διαβεβαίωσης που πήρε ο Βγενόπουλος από την κυβέρνηση ότι θα τους εκχωρηθεί και το management.

"Με το φτωχό μου το μυαλό" που λέει και ο Πανούτσος, αναρωτιέμαι:

Αν το management μιας εταιρείας όπως ο ΟΤΕ αξίζει 200-300 εκ. ευρώ (για να καταλαβαινόμαστε
το ένα τρίτο από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας ΟΛΩΝ των Ελλήνων) γιατί πρέπει να το δώσει "δωρεάν" η κυβέρνηση ή να το καρπωθεί ένας "μεσάζων"???

Γιατί να μην "τα πάρει" για λογαριασμό μας, να μειώσουμε ισόποσα το χρέος μας ή έστω να πληρώσουμε μια χρονιά μειωμένα τέλη κυκλοφορίας ΟΛΟΙ ΜΑΣ ???

Και πάμε στο τελευταίο:

Η "απελευθέρωση" των τηλεπικοινωνιών και οι ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ άνοιξαν χώρο δράσης σε πολλές εταιρείες.
Θυμάστε
τις "ιστορίες" των 090 (σήμερα 9011) όπου περίμεναν οι αφελείς στο τηλέφωνο, ενώ τα λαμόγια απαντούσαν ότι το μικρό όνομα του Κολοκοτρώνη είναι Θρασύβουλος ή τη "μάχη" του 11880 με το 11888 του ΟΤΕ;

Οταν πρόσφατα διάβασα για την αλλαγή του 141 του ΟΤΕ σε 14844 αναρωτήθηκα αυτό που ίσως αναρωτηθείτε κι εσείς: - Γιατί
ο ΟΤΕ πήρε το 14844 και όχι το 14841 ?

Η απάντηση είναι ότι ο ΟΤΕ άφησε
να πάρει ιδιωτική εταιρεία (η λίστα εδώ) τόσο το 14841 όσο και το 14814 (το οποίο ξεκίνησε ήδη να διαφημίζεται σε MEGA και ALPHA ως "ώρα Ελλάδος").

Η χρέωση για την ώρα (14844 OTE) είναι 0,15 ευρώ ανά κλήση από σταθερό ΟΤΕ και 0,26 ευρώ ανά λεπτό από κινητό Cosmote.

[update] Οι τιμές για την ώρα του 14841 είναι σχεδόν διπλάσιες από ότι του 14844 του ΟΤΕ δηλαδή 0,29 ευρώ για την κλήση από σταθερό και 0,39
ανά λεπτό από κινητό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://orfni.blogspot.com/2008/05/blog-post_554.html

Ο ΟΤΕ τελείωσε (;).
Καιρός να μιλήσουμε για απιστία.
Αυτή για την οποία κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση.
Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, παρακάμπτοντας το πρώτο στάδιο της Εξεταστικής Επιτροπής.
Χθες ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε ότι κάποιος θα πάει στη φυλακή και αυτός θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
Εννοώντας, προφανώς, τον Αλογοσκούφη, ως φυσικό αυτουργό (για ηθικό αυτουργό δεν έχει μιλήσει ακόμα κανένας και δεν είναι ερευνητέο τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους ηθικούς αυτουργούς της απιστίας).
Ας δούμε μερικά στοιχεία (υπάρχουν κι άλλα και θα επανέλθουμε).
Πρώτο, το τίμημα της συμφωνίας (με βάση αυτά που είπαν Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης). Ο ΟΤΕ είναι μία επιχείρηση με συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 10 δις ευρώ, με πλούσια περιουσιακά στοιχεία, τα ακίνητά του έχουν πολύ μεγάλη αξία, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνάει το 1 δις και με κέρδη 662 εκ. ευρώ το 2007.
Δεύτερο, το Δημόσιο πουλά τον έλεγχο του ΟΤΕ για το συνολικό ποσό των 442 εκ. ευρώ. Με άλλα λόγια, πουλά τον έλεγχο στο 4% της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης. Είναι ένα ποσό, που είναι τρεις φορές μικρότερο από το ποσό που δαπάνησε ο ΟΤΕ για να εξαγοράσει την εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ».
Τρίτο αν κάνουμε έναν μικρό υπολογισμό, θα προκύψει το εξής. Για να ελέγξει τον ΟΤΕ, η Deutsche Telekom δαπανά 2,6 δις για να αγοράσει 20% από την ΜΙG και, 442 εκ. ευρώ, για να αγοράσει ένα 3% από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η τιμή της μετοχής σήμερα στο Χρηματιστήριο είναι περίπου στα 20 ευρώ. Στρογγυλεύω. Για να αποκτήσει λοιπόν το 23% του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom δίνει περίπου 750 εκ. ευρώ ως υπερτίμημα, δηλαδή, τιμή πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που αγοράζει.
Από αυτά τα 750 περίπου εκ. ευρώ, 600 εκ. ευρώ πηγαίνουν στη ΜΙG και μόλις 145 εκ. ευρώ πηγαίνουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Με άλλα λόγια, το Ελληνικό Δημόσιο τελικώς δεν έδωσε το management ούτε καν για 442 εκ. ευρώ, το έδωσε για περίπου 145 εκ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στα κέρδη τριών μηνών αυτής της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης.
Αυτά ως προς το τίμημα, για να γνωρίζουν οι πολίτες τι ακριβώς έχει συμβεί με την πώληση, με τι τίμημα ακριβώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει την διοίκηση του ΟΤΕ στον ξένο ανταγωνιστή της.
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία.
Υπάρχουν και άλλα που αφορούν την περίπτωση Βγενόπουλου.
Θα επανέλθουμε.

Ανώνυμος είπε...

70 εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη από τον ΟΤΕ

Ως γνωστόν οι υπουργοί κάθε κυβέρνησης δεν ευθύνονται μόνο για πράξεις, αλλά και για παραλείψεις. Προτείνουμε λοιπόν σε όποιον πολιτικό αρχηγό ενδιαφέρεται να μηνύσει μελλοντικά (όταν δηλαδή θα το έχουμε ξεχάσει όλοι) κανένα υπουργός της σημερινής κυβέρνησης για την υπόθεση του ΟΤΕ, να πάρει υπόψη του και την εξής παρατήρηση αναγνώστη μας:

Όταν το «σύμπλεγμα» του Υπουργείου Οικονομίας θέλησε να διεκπεραιώσει την υπόθεση των Ομολόγων, χρησιμοποίησε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσω των ελεγχόμενων διοικήσεών τους, για να κάνει τη «δουλειά» και να προκύψει το γνωστό απαράδεκτο αποτέλεσμα : παραγωγή αεριτζίδικου πλούτου για «κάποιους», (ακόμα περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να τους επισημαίνει και να τους γνωστοποιήσει) και ζημιές για τα ίδια τα Ταμεία. Τώρα που το ίδιο «σύμπλεγμα», υπό τον κ. Αλογοσκούφη πάντα, έκανε το deal με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ και ενώ γνώριζε πως τα εποπτευόμενα Ασφαλιστικά Ταμεία διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους εκατομμύρια μετοχές του Οργανισμού, (κοντά στα 15), γιατί δεν φρόντισε να συμπεριλάβει στη συμφωνία του και την πώληση των μετοχών αυτών στην προνομιακή τιμή των +29; Πόσα θα κέρδιζαν τα μονίμως χαρακτηριζόμενα ως ελλειμματικά Ασφαλιστικά Ταμεία; Με βάση τα χθεσινά δεδομένα για την μετοχή, γύρω στα 70.000.000 Ευρώ !…

Μετά τις ζημιές, τα Ταμεία υφίστανται και τα διαφυγόντα κέρδη !… Εξ αιτίας, βέβαια, της «πετυχημένης» πολιτικής της Κυβέρνησης και του «πετυχημένου» Υπουργού της κ. Αλογοσκούφη.

http://www.antinews.gr/?p=2097

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια ανακρίβεια στο άρθρο, καθώς η τιμή του 14844 είναι 0,25€/λεπτό συμπεριλμαβανομένου του ΦΠΑ.

BG είπε...

Η τιμή προέρχεται από το Δελτίο Τύπου του ΟΤΕ (link παρακάτω). Μπορείτε να μας υποδείξετε πηγή για την τιμή που λέτε ;

http://www.ote.gr/anakoinshow.asp?cat=3&id=810