13 Δεκ 2007

Το κράτος πνίγει την Ολυμπιακή

ή "η επιχείρηση απαξίωσης της Ολυμπιακής βρίσκεται σε εξέλιξη".

Mια ανάγνωση του άρθρου του Κώστα Νάνου στο http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=10084

Συμπέρασμα:
Το κράτος πνίγει την Ολυμπιακή ή η επιχείρηση απαξίωσης της Ολυμπιακής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναλυτικά:
Η κυβέρνηση λέει ότι το έλλειμμα είναι 2,5 δις ευρώ.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι λένε ότι όλα τα χρέη είναι 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 700 περίπου εκατ. ευρώ είναι τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τα σωρευτικά χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας–Υπηρεσίες ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, αλλά τα 655 ευρώ περίπου είναι τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις των οφειλών της εταιρείας που της έχει επιβάλλει το κράτος και οι κρατικοί οργανισμοί λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών της.

Μια αδυναμία που είναι αποτέλεσμα της άρνησης του κράτους να της καταβάλλει τα τεράστια χρέη του προς αυτήν.

Ερμηνεία: Το κράτος πρώτα δεν πληρωνει την Ολυμπιακή, και μετά της βάζει πρόστιμα και προσαυξήσεις!!!

Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, το λειτουργικό έλλειμμα της εταιρείας εμφανίζεται να βαίνει τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειούμενο.

Τα αντίστοιχα σωρευτικά χρέη των Ολυμπιακών Αερογραμμών ανέρχονται σε 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 40 εκατ. ευρώ και σε αυτήν την περίπτωση αφορούν πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.
Με άλλα λόγια, το συνολικό χρέος του ομίλου της Ολυμπιακής απαλλαγμένο από πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις δεν υπερβαίνει τα 1,1 δισ. ευρώ

Ομως η κυβέρνηση έχει ήδη γράψει στον προϋπολογισμό το ποσό ύψους 800 και πλέον εκατ. ευρώ που έχουν επιδικάσει τα ανώτατα ελληνικά διαιτητικά δικαστήρια.

Πέραν αυτού εκκρεμούν στην ελληνική δικαιοσύνη δύο επιπλέον διεκδικήσεις. Η μια αφορά αγωγή των Ολυμπιακών Αερογραμμών κατά του κράτους για χρέη του Δημοσίου προς την εταιρεία ύψους 350 εκατ. ευρώ η οποία μάλιστα εκδικάζεται τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη αφορά μια επιπλέον αγωγή της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες κατά του κράτους για χρέη ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δυο ποσά [κάπου 200 ευρώ για κάθε Ελληνα φορολογούμενο] που ήδη χρωστάει το κράτος [πληρώνουμε τις μετακινήσεις κρατικών λειτουργών, την αποστολή εφημερίδων στα νησιά, τις μεταφορές ετεροδημοτών κλπ] τα σωρευτικά χρέη θα διαγραφούν στο σύνολο τους.

Αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον απορίας άξιον το γεγονός ότι ενώ όλα αυτά είναι σε γνώση του υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη, αυτός σηκώνει λευκή σημαία επιλέγοντας τη λύση του λουκέτου της Ολυμπιακής.

Πάντως όταν η Ιταλία αντιμετώπισε την «οργή» της Ε.Ε. για την Alitalia ο Ιταλός πρωθυπουργός πήγε ο ίδιος στις Βρυξέλλες ανέλαβε τους χειρισμούς της υπόθεσης λέγοντας ότι: «κύριοι η Alitalia δεν κλείνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: