11 Δεκ 2007

Οι ξένοι τουρίστες κάνουν λιγότερες διαμονές στην Ελλάδα

(όπως κάνουμε κι εμείς άλλωστε! )


Ακρίβεια, περιορισμός διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών, εξαιτίας υψηλών τιμών σε ξενοδοχεία και ο φτηνοτουρισμός τού all inclusive (όλα πληρωμένα) έριξαν στο ναδίρ τα έσοδα από τον τουρισμό.


Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια το τουριστικό συνάλλαγμα κατακρημνίστηκε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα -καταγράφηκε αύξηση μόνον 1% στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2007, που με πληθωρισμό 3% περνάει σε αρνητικό πεδίο- ενώ στο ίδιο διάστημα οι αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν ικανοποιητικά με αύξηση γύρω στο 5,8%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Παράλληλα, καταγράφηκε μια μεγάλη «βουτιά» στις αφίξεις αλλοδαπών κατά τον μήνα Οκτώβριο που φτάνει στο -9,5% για την Κρήτη και -5,1% στα Δωδεκάνησα.

Η καθίζηση των τουριστικών εισπράξεων προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση στο επιτελείο του Υπ.Οικονομικών, που «τρέχει και δεν φτάνει» να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Ως προς τις αιτίες που οδηγούν στη στασιμότητα των εσόδων από τον τουρισμό, το ΙΤΕΠ δείχνει προς την κατεύθυνση της (μικρής, όπως υποστηρίζει) αύξησης των τιμών των καταλυμάτων και της συρρίκνωσης του χρόνου παραμονής -κάτω από 7 ημέρες- των ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Υπαίτιο της εισπρακτικής κακοδαιμονίας στον τομέα του τουρισμού θεωρείται ακόμη, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και το σύστημα του all inclusive που εφαρμόζουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μαζικού τουρισμού, κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα.

Γ.Μέρμηγκας, Ελευθεροτυπία 29/11/2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ και φέτος πήγα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ευρώπη. Με εξαίρεση το νερό τίποτε άλλο δεν ήταν ακριβότερο έξω.