28 Οκτ 2009

Dunbar's Number. Χωριά των 150-230 ανθρώπων.

Αφήστε το facebook να πιστεύει ότι μπορείτε να έχετε 5.000 φίλους.

Υπάρχει ένα θεωρητικό γνωστικό όριο στον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους μπορεί κανείς να διατηρήσει σταθερές κοινωνικές σχέσεις.

Σχέσεις όπου όλοι γνωρίζουν όλους, όλοι σχετίζονται με κάθε άλλο πρόσωπο.

Υπολογίζεται από 150 ως το πολύ 230. Υποτίθεται ότι αυτό ήταν το μέγεθος μιας προϊστορικής φυλής. Σ' αυτό το μέγεθος στο χωριό όλοι τους ήξεραν όλους και υπήρχε ένας φούρναρης, ένας τσαγκάρης, ένας πρόεδρος, ένας παντοπώλης, ένας καφετζής.

Είναι πρόβλημα το ότι σήμερα ζούμε σε πόλεις των πολλών χιλιάδων ή εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι πρόβλημα για τον Δήμο (πάει η Κοινότητα), πρόβλημα για την Ενορία, πρόβλημα για τον Επαγγελματία, πρόβλημα για τις Σχέσεις μας.

Ας έχουμε αυτόν τον αριθμό υπ' όψιν μας όταν σχεδιάζουμε το μέλλον, το που θα μείνουμε ή το μέγεθος της Εταιρείας μας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dunbar%27s_number

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=124827

Η μανία που έχει καταλάβει πολλούς χρήστες να κάνουν…συλλογή φίλων στο Facebook, μάλλον δεν έχει πρακτικό αντίκρυσμα, καθώς, όπως απέδειξαν Βρετανοί επιστήμονες, οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι μπορούν να τα «φέρουν βόλτα» το πολύ με 150 φίλους και όχι με 5.000 χιλιάδες για τους οποίους περηφανεύονται μερικοί μανιακοί της κοινωνικότητας.

Ο καθηγητής εξελικτικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Ντένμπαρ πραγματοποίησε μια εκτεταμένη μελέτη των κοινωνικών ομάδων διαμέσου των αιώνων, από τα νεολιθικά χωριά μέχρι τα σύγχρονα γραφεία και τις ηλεκτρονικές κοινότητες.

Το κεντρικό συμπέρασμά του είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του νεοφλοιού, του εξελικτικά πιο πρόσφατου και πιο ικανού τμήματος του εγκεφάλου, όπου βασίζεται η συνειδητή σκέψη και η γλώσσα, υπάρχει ένα εγγενές όριο στην κοινωνικότητα: το πολύ μέχρι 150 φίλοι, άσχετα με το πόσο κοινωνικός είναι κάποιος.

Μελετώντας τα στοιχεία από την κίνηση και τις φιλίες στο Facebook, διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

«Μπορεί κανείς να εμφανίζει 1.500 φίλους, αν όμως μελετήσουμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διατηρούν τον ίδιο πάνω-κάτω εσωτερικό κύκλο περίπου 150 ανθρώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται προφανώς από τη φήμη ότι έχουν εκατοντάδες φίλους, όμως στην πραγματικότητα είναι απίθανο να έχουν περισσότερους από 150 φίλους», πρόσθεσε, θεωρώντας ως φίλους αυτούς για τους οποίους κάποιος νοιάζεται και έρχεται σε επαφή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Ο Ντένμπαρ διαπίστωσε ακόμα ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να πιάνουν φιλίες στο Facebook.

Όπως είπε, «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα…τα κορίτσια είναι πολύ καλύτερα στο να διατηρούν σχέσεις απλώς και μόνο με το να μιλάνε μεταξύ τους.

Τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο την φυσική επαφή».

Τα πλήρη πορίσματα της έρευνας του Ντένμπαρ, τα οποία θα δημοσιευτούν φέτος, αναμένεται να χαιρετισθούν από τους ψυχολόγους που προειδοποιούν ότι το Facebook ενισχύει μια ανησυχητική τάση για «εθισμό στις φιλίες», προκαλώντας μια ανησυχία σε όσους το χρησιμοποιούν, μήπως ξεμείνουν από φίλους, ενώ πολλοί –σαν «ναρκομανείς»- αναζητούν όλο και μεγαλύτερη «δόση φίλων», ώστε να δείχνουν πιο δημοφιλείς και πετυχμένοι στον κοινωνικό περίγυρό τους.