5 Μαρ 2009

3ο τουρνουα scrabble Θεσσαλονίκης

Το 3ο Τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης αναβιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαρτίου 2009, στο ξενοδοχείο «Sun Beach» στην Αγία Τριάδα.

Με σύνθημα «Κάθε λέξη μετράει», οι θιασώτες του γνωστού επιτραπέζιου παιχνιδιού σκραμπλ, σχηματίζουν λέξεις πάνω στο ταμπλό, με στόχο τα χρηματικά έπαθλα και δώρα του Ομίλου Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το τουρνουά.

Στόχος του Ομίλου Σκραμπλ Θεσσαλονίκης είναι και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας, που επιτυγχάνεται έμμεσα και με τους αγώνες του σκραμπλ.

Για τον σκοπό αυτό το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009 στις 18.30 σε αίθουσα του ξενοδοχείου Sun Beach, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «Ποιές θεωρούνται και ποιές είναι οι ξένες λέξεις στην ελληνική γλώσσα», με ομιλητή τον Ιωάννη Ν. Καζάζη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Το σκραμπλ (scrabble) είναι επιτραπέζιο παιχνίδι που βασίζεται στο σχηματισμό λέξεων πάνω σε ένα ταμπλό, όπου ο κάθε παίκτης συγκεντρώνει βαθμούς ανάλογα με το πόσα και ποια γράμματα χρησιμοποιεί και τη θέση της λέξης.

Συνδυασμός γνώσης της ελληνικής γλώσσας, στρατηγικής, μνήμης και λίγης τύχης, το σκραμπλ έχει συναρπαστική εξέλιξη και παίζεται απ’ όλες τις ηλικίες.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται ήδη 4 όμιλοι σκραμπλ (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα) σε ένα πνευματικό άθλημα που αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Όμιλος Σκραμπλ Θεσσαλονίκης, ο πολυπληθέστερος στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν από 2,5 περίπου χρόνια και έχει έδρα του στο κτίριο του «Γαλαξία», στην οδό Βασ. Όλγας 285. ( http://thesscrabble.gr ).

Στο περσινό τουρνουά της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος 63 παίκτες απ’ όλη τη χώρα, ηλικίας από 19 έως 60 ετών.

Το 3ο Τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης αρχίζει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Κυριακής 8 Μαρτίου 2009.

Δηλώσεις συμμετοχής για το 3ο Τουρνουά Σκραμπλ Θεσσαλονίκης (7-8 Μαρτίου 2009, Ξενοδοχείο Sun Beach) στην ηλεκτρονική διεύθυνση thesscrabble@yahoo.gr και στο τηλ. 6977.700427.


Λίγα λόγια για το Σκραμπλ (Scrabble)


Το 1931 ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Μόσερ Μπατς, μόλις απολύθηκε από τη δουλειά του, συνέλαβε τη δημιουργία του σκραμπλ.

Μέχρι το 1948 η ιδέα του για το «Lexicon», όπως το ονόμαζε αρχικά, παρέμενε στα… αζήτητα, όμως ο Τζέϊμς Μπρουνότ αγόρασε τα δικαιώματα, το διαμόρφωσε σε ελκυστικότερη μορφή και άρχισε να το πουλά.

Από τότε έχουν πουληθεί πάνω από 100.000.000 σετ σκραμπλ σε 121 χώρες του πλανήτη, και παίζεται σε 29 διαφορετικές γλώσσες, μια από τις οποίες είναι φυσικά και η ελληνική.

Στην χώρα μας άρχισε να αναπτύσσεται σε αγωνιστικό επίπεδο (αγώνες με τη χρήση χρονομέτρου) από την Καστοριά, όπου δημιουργήθηκε και ο πρώτος όμιλος πριν από δέκα περίπου χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: