21 Ιαν 2008

Πως να κερδίσετε τουλάχιστον τρεις τετραετίες επανεκλογής.

Μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Υπ.Πολιτισμού (όχι τα "ροζ", αλλά την αποκάλυψη ότι 62.000.000 ευρώ σπάρθηκαν δεξιά και αριστερά), τα χάλια-φαγοπότι του Υπ.Παιδείας και όλες τις εμπειρίες που έχουμε όλοι μας με τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν η αναξιοκρατία, η μίζα, το βόλεμα και το τάισμα "των δικών μας", οι σπατάλες και το μαύρο χρήμα, ωρίμασε μέσα μου μια απλή σκέψη την οποία θα ήθελα να καταθέσω.

Επειδή ΟΛΟΙ μας (ακόμη και οι "αφορολόγητοι") πληρώνουμε έμμεσους ή/και άμεσους φόρους πολλών χιλιάδων ευρώ το χρόνο για αυτό το Ελληνικό Κράτος-Μπάχαλο, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ η απόλυτη διαφάνεια σε κάθε δημόσια δαπάνη, πράξη και απόφαση.

Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν και τα τεχνολογικά μέσα για να γίνει. Απαιτείται να νομοθετηθεί κάτι απλό: Κάθε δημόσια ή κρατική υπηρεσία και κάθε δημόσιος λειτουργός ο οποίος δικαιούται να κάνει δαπάνες ή να παίρνει αποφάσεις ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να τις δημοσιοποιήσει σε κάποιο δημόσιο website που θα δημιουργηθεί γι' αυτό το σκοπό.

Θέλουμε να ξέρουμε που πηγαίνει κάθε ευρώ κρατικού χρήματος,
αν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Πετινίτσας πήρε 5 ή 50.000 ευρώ από το Υπ.Πο.,
ποιος κέρδισε κάθε διαγωνισμό, ποιος πήρε μέρος στο διαγωνισμό,
ποιος πήρε τι με απ' ευθείας ανάθεση,
σε ποιον μειώθηκαν τα πρόστιμα από τον έφορο,
ποιος διορίστηκε,
σε ποιον χαρίστηκαν οφειλές και με ποιου την υπογραφή,
αν μια δημόσια υπηρεσία με 4 υπαλλήλους χαλάει 100.000 ευρώ το χρόνο για γραφική ύλη,
ποια δασική ή αρχαιολογική έκταση αποχαρακτηρίστηκε,
ποια έκταση πούλησε το κράτος σε ποιόν και πόσο,
ποιοι αγοράζουν τα κατασχεθέντα αυτοκίνητα,

ποιοι χρησιμοποιούν κρατικό αυτοκίνητο
πόσα χιλιόμετρα κάνουν και πόσο καίνε,
ποιοι έχουν κρατικό κινητό τηλέφωνο και πόσα πληρώνουμε το χρόνο,
πότε το δημόσιο χρησιμοποιεί catering και πόσο κοστίζει,
τι πληρώνει το δημόσιο για ενοίκια,
κάθε τιμολόγιο δημόσιας δαπάνης κλπ κλπ κλπ...
Δηλαδή ΤΑ ΠΑΝΤΑ σ' αυτή τη λογική...


Ελπίζω ότι οι συνέπειες από μια τέτοια κίνηση είναι προφανείς σε όλους. Θα ξεσκεπαστούν όλα τα λαμόγια και θα μπει στη θέση του κάθε κατεργάρης. (Βέβαια θα μειωθούν οι δυνατότητες για "μαύρο πολιτικό χρήμα" και διαπλοκή, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο, σωστά;)

Αν όντως υπάρχουν ακόμη πολιτικοί που ενδιαφέρονται για τη "διαφάνεια" ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Τολμήστε! Μ' αυτό και μόνο το μέτρο σας υποσχόμαστε ότι θα επανεκλέγεστε μέχρι τα βαθιά γεράματα... Και θα έχετε την ευγνωμοσύνη όσων κατοικούν σ'αυτή την έρμη χώρα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να συγκροτηθεί μιά κίνηση πολιτών με βάση τις
παρατηρήσεις σου τις οποίες βλέπω πολύ σωστές.
Με τη σημερινή τεχνονολογία, είναι άμεσα εφικτός ο έλεγχος
όλων των δημοσίων ενεργειών καθώς και η άμεση ψήφιση των
νόμων από τους πολίτες μιάς χώρας (Αμεση Δημοκρατία).
Χαίρομαι που τέτοιες απόψεις κερδίζουν έδαφος στη χώρα που
γέννησε την Αμεση Δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Τάσο
Πολύ σωστά και ενδιαφέροντα τα όσα λες.
Ναι! Να δημοσιοποιούνται ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, όλες οι δημόσιες δαπάνες, ώστε να γνωρίζουμε όλοι εμείς που πηγαίνουν τα λεφτά που πληρώνουμε.
Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορούμε να βλέπουμε όλα όσα λεπτομερώς αναφέρεις.
Αναλογίσου, πόσες χιλιάδες υπάλληλοι, μέσα και φόρτος εργασίας χρειάζεται, για να περαστούν σε Η/Υ όλα όσα αναφέρεις, Που σαν σκέψη ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!...
Να μην αναφερθώ, στα περί απορρήτων και προσωπικών δεδομένων, που θα μας προκύψουν, στη πορεία, είτε κανονικά είτε προσχηματικά.
Σαν πρώτη σκέψη, στο δύσκολο εγχείρημα που σωστά βάζεις, θα έλεγα ας ξεκινούσαμε πρώτα για τις δαπάνες π.χ. από 100.000 € και πάνω. Και στην πορεία ας κατεβάζαμε σταδιακά το πλαφόν.
Δεν βλέπεις όμως καλέ μου φίλε, τι λυσσώδη αντίδραση συναντάνε οι διάφορες προτάσεις για να καταργηθούν οι διάφοροι ειδικοί λογαριασμοί, ή για να δοθούν στη Βουλή οι διάφορες συμβάσεις με τους εργολάβους και αντιπροσώπους (π.χ. Microsoft) ή παλαιότερα να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων που παίρναν πάκα τα χιλιάρικα από την μαύρη σακούλα του Υπ. Εξωτερικών (επί Σαμαρά & Μητσοτάκη).
Και ελπίζεις, ότι θα δεχθούν, αδιαμαρτύρητα, οι κρατούντες να μας πουν, όπως σωστά λες, π.χ. για τα πρόστιμα που χαρίσττηκαν, ή για τα χιλιόμετρα που καίνε τα κρατικά -δημοτικά αυτοκίνητα);
Που ζείς αγαπητέ μου φίλε;
Όμως,συμφωνώ απόλυτα! Είμαι μαζύ σου να αρχίσουμε την προώθηση αυτής της δίκαιας απαίτησης για όπως λές
"απόλυτη διαφάνεια σε κάθε δημόσια δαπάνη, πράξη και απόφαση".
και ..."Κάθε δημόσια ή κρατική υπηρεσία και κάθε δημόσιος λειτουργός ο οποίος δικαιούται να κάνει δαπάνες ή να παίρνει αποφάσεις ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να τις δημοσιοποιήσει σε κάποιο δημόσιο website"
Ελπίζω ότι δεν θα είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που θα συμφωνήσουν. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από την 21 Γενάρη 2008 και βλέπουμε.
ftani_pia.blogspot.gr

dimitris είπε...

Μα δεν απαιτείται καθόλου επιπλέον γραφειοκρατία. Με το που θα αποφασίζεται η επιχορήγηση του συλλόγου Κοντοβαζενιτών από τα κονδύλια του ΥπΠο, την ίδια στιγμή που θα υπογράφεται η επιταγή, θα γίνεται και μια δημόσια ανάρτηση της δαπάνης. Είναι υπόθεση 30 δευτερολέπτων.

Η δημοσιοποίηση όμως αυτή θα κάνει τον κάθε "Ζαχόπουλο" να το σκέφτεται πολλές φορές πριν δώσει το χρήμα.

Θα ήθελα επίσης να πληροφορήσω για τους μη γνωρίζοντες, ότι όλα το χρήμα σε μονές, εκκλησίες κλπ, (γύρω στα 2-3 εκατομμύρια) είναι λεφτά κατ' ευθείαν στην τσέπη.
Θα πρότεινα λοιπόν, είτε να απαγορευτεί οποιαδήποτε κρατική "δωρεά" σε τέτοιους προορισμούς, είτε να μπαίνουν ορκωτοί λογιστές και να κάνουν διαχειριστικό έλεγχο και στην εκκλησία. Και τότε θα δεις γέλια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την άποψη του blogger. Θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, αλλά αξίζει να προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση.

Παραθέτω ένα μικρό προβληματισμό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή πληροφορία διαθέσιμη online, π.χ. συζητήσεις της Βουλής των Ελλήνων, πρακτικά, ομιλίες αρχηγών κομμάτων, προκηρύξεις διαγωνισμών, κλπ. Πόσοι τα διαβάζουν; Πόσοι ασχολούνται; Πόσοι σχολιάζουν τέτοιου είδους πληροφορίες στα blog τους; Προφανώς και ένας άνθρωπός μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Θέλει συνεργασία. Πιστεύω ότι το παρόν blog μπορεί να κάνει την αρχή και να δημοσιεύει τέτοιου είδους πληροφορίας καθώς και σχολιασμό αυτών.

Ανώνυμος είπε...

Κι επειδή ο ALPHA έχει αποσύρει την είδηση, COPY/PASTE από το web.archive.org


«Ύποπτες» επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού από τον ειδικό λογαριασμό του ΛΟΤΤΟ με την υπογραφή του πρώην γ.γ. του υπουργείου Χρήστου Ζαχόπουλου έφερε την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας ο ALPHA.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του υπουργείου Πολιτισμού μοίραζε κατά βούληση με αδιευκρίνιστα κριτήρια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους, κυρίως στο Νομό Αρκαδίας και σε περιοχές της βορείου Ελλάδος, ακόμη και στο εξωτερικό.

Συνολικά, για τα έτη 2004 και 2005 ο Χρήστος Ζαχόπουλος μοίρασε με 1.627 αποφάσεις σχεδόν 62 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικές είναι πολλές περιπτώσεις επιχορηγήσεων με άγνωστα κριτήρια, όπως σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες που επιχορηγήθηκε με 50.000 ευρώ.

Ακόμη, σύλλογος με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πρόεδρος του οποίου ήταν ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, εισέπραξε 20.000 ευρώ.

Ιδιώτης συγγραφέας πήρε 63.900 ευρώ για το βιβλίο που εξέδωσε, ώστε αυτό να μοιραστεί σε Μητροπόλεις.

Ιδιώτης μουσικός επιχορηγήθηκε με 60.000 για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με χρήματα του ΛΟΤΤΟ πληρώθηκαν τα νοσήλια ιδιώτη ύψους 3.000 ευρώ.

Τα μεγαλύτερα ποσά όμως πήγαν σε συλλόγους εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, που επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, χρήματα μοιράστηκαν αφειδώς σε συλλόγους και ιδιώτες στην βόρειο Ελλάδα, αλλά και στην Αρκαδία, με αποφάσεις του Χρήστου Ζαχόπουλου επί υπουργίας του Πρωθυπουργού.

Ανώνυμος είπε...

Αντίστοιχο άρθρο με 40 σημεία:

http://endexomenos.blogspot.com/2009/10/blog-post.html