2 Νοε 2007

Free press: Nέα εποχή στο διεθνή Tύπο

Γύρω στα 1.700 στελέχη εφημερίδων από 111 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα για το 59ο συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων, που εστιάζει στο θέμα «Εφημερίδες: Μια νέα εποχή καινοτομιών».

Πολλά ενδιαφέροντα ανέκυψαν από τις εργασίες του, μεταξύ άλλων η αυξανόμενη επιρροή του free press στις δυτικές χώρες και η σοβαρή πρόκληση που πλέον αποτελεί για τις παραδοσιακές εφημερίδες.
Το free press είναι η μεγάλη καινοτομία των τελευταίων πέντε χρόνων. Με 169 δωρεάν εφημερίδες και 28 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, τα 2/3 των οποίων διανέμονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΠΕΕ, η έκρηξη του νέου μέσου αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα πρόκληση για τις εφημερίδες όπως τις ξέρουμε.

Ήδη το free press καλύπτει το 6% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εφημερίδων, ποσοστό που στην ευρωπαϊκή ήπειρο ανέρχεται στο 17%. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως την Ισπανία, που κατέχει το 51% της συνολικής αγοράς εντύπων, την Πορτογαλία 33% και τη Δανία 32%, η επανάσταση που έχει επιφέρει έχει ήδη επιβάλλει μια νέα τάξη πραγμάτων.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι δωρεάν εκδόσεις αντιπροσωπεύουν περί το 7% των εφημερίδων σε παγκόσμιο επίπεδο και το 23% στην Ευρώπη.