28 Νοε 2008

Εκδηλώσεις για τον ISS και την ESA

«Η εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο στην Ευρώπη: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και πέραν αυτού. Επιτεύγματα και μελλοντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα» είναι το θέμα της Διάλεξης που θα δώσει ο Διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Dr Giuseppe Reibaldi.

Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Ε.Ο.Δ.) Dr Giuseppe Reibaldi, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (Δ.Δ.Σ.), τη συνεισφορά του Ε.Ο.Δ., τα κύρια επιτεύγματα από τη σύνδεση με το Δ.Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Εργαστηρίου Columbus με τις υποδομές φορτίου που διαθέτει, το διαστημικό όχημα μεταφοράς φορτίου ATV, καθώς και τις δραστηριότητες πολλών Ευρωπαίων αστροναυτών που επανδρώνουν το Δ.Δ.Σ. Η παρουσίαση των επιτευγμάτων αυτών θα συνοδευτεί από επεξηγηματική προβολή σχετικών μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων.

Στο δεύτερο μέρος της διάλεξης, θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Δ.Δ.Σ. Πώς μπορεί να συνεισφέρει η Ελληνική Βιομηχανία και πώς θα μπορούν οι επιστήμονες να προτείνουν νέα πειράματα για διεξαγωγή στο Δ.Δ.Σ.
Στο τρίτο μέρος της διάλεξης ο Dr Reibaldi, θα παρουσιάσει τα σχέδια του Ε.Ο.Δ. για την ανάπτυξη ενός νέου Ευρωπαϊκού μέσου μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, ορισμένες δραστηριότητες προετοιμασίας τεχνολογιών εξερεύνησης, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα για συμμετοχή της στα προγράμματα αυτά.

Η διάλεξη αποτελεί την Κεντρική Εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» του Α.Π.Θ.

------------------------------------------------------------------------------------------

Η εμπλοκή της Ελληνικής Βιομηχανίας στις καινοτόμες και πολυθεματικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η αξιοποίηση της Ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας από τον Ε.Ο.Δ. θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας-ενημερωτικής συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 11:30, στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: