14 Οκτ 2008

MLM. Πείτε ΟΧΙ. Πείτε ΟΧΙ. Πείτε ΟΧΙ !

Είναι παντού. Βάζουν χαρτάκια στα αυτοκίνητά μας, μικρές αγγελίες, χαρτάκια στους στύλους και τώρα κάνουν και site στο internet. Μιλάμε για πολλά site!

Διοργανώνουν ομιλίες σε αίθουσες ξενοδοχείων.

Εμφανίζονται και μιλάνε τάχα πετυχημένα μέλη τους για το πόσα βγάζουν. (tip: Ο καλοντυμένος δεν είναι και πετυχημένος !!!)

Πουλάνε το ίδιο παραμύθι με την "πρόταση συνεργασίας" που βλέπετε δίπλα. Βγάζεις τόσα, από τον χώρο σου, χωρίς αφεντικό, δωρεάν ενημέρωση, δικιά σου επιχείρηση (ναι... δικιά σου... Πυραμίδα).

ΔΕΝ αναφέρουν την αποτυχία κερδοφορίας για τα μέλη τους, που τα μαθηματικά λένε ότι υποχρεωτικά είναι πάνω το 88%
των μελών, με μέσο όρο σε μία μελέτη 99,88 % ΧΑΜΕΝΟΥΣ! 5 red flags .pdf

Παλιότερα είχε ασχοληθεί κι η τηλεόραση (Ευαγγελάτος) μαζί τους και με τις μεθόδους τους.

Απλά: Μείνετε Μακριά, μη χαλάτε χρόνο και χρήμα!

Στην Ελλάδα υπάρχουν ουσιαστικά 3 εταιρείες, με παρακλάδια η κάθε μία. Και όπως οι Ελληνες ξεφτιλίζουμε ότι πέφτει στα χέρια μας, ξεφτιλίσαμε και κάτι που ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με ΠΟΛΥ σοβαρότερες εταιρείες, είχε φέρει αποτελέσματα στην Αμερική.
Το Multi Level Marketing. Που τώρα το πασάρουν και σαν internet marketing (!!!) ρημάζοντας τη φήμη και την αξιοπιστία του Μέσου (θα πέσει το πραγματικό ιντερνετ μαρκετινγκ να μας πλακώσει)!


Και μάθαν και adwords, τρομάρα τους!

Εχω ήδη κόψει μέσω του Competitive ad filter το δικαίωμα να διαφημίζονται σε αυτό το blog τα sites:


ameso-eisodima.gr
anotherwayofwork.com
betterincome.gr
biz-4-all.com
biz-trend.gr
bizwork.gr
businesschance.gr
diatrofi-energia.com
diet-4-all.com
directmoneymethod.com
dream-diet.gr
earn-money.gr
easyprofit.gr
eisodima-pc.com
eisodimastospiti.com
epixeirimatikiefkairia.com
epixeirisi.biz
ergasiastospiti.com

eshopherbalife.com
esodoplus.com
evexiatora.com
exipnidiatrofi.com
extra-money.gr

fit-4-all.com
future-biz.gr
future-nutrition.gr
golden-dream.gr
goldenet.gr
goldensuccess.gr
hbl.gr
herbalway.gr
herbalwayoflife.com
idaniko-varos.com
idanikovaros.com
inter-net-business.net
iq-worldquiz.com
jobforyou.biz
la-herbalwayoflife.com
lefta-sto-internet.com
lets-get-rich.com
makeyourfuture.gr
mobiloastra.gr
money-now.gr
moneymakermethod.com
more-income.gr
moreincome.gr
moremoney.gr
multi-millionaires.biz
my-e-business.com
my-extra-money.com
myearnmoney-athome.com
myweb-businessonline.com
new-e-business.com
plan-g.gr
ringaling.tv
shapecontrol.info
sizegaingreece.com
streetsuccess.gr
wellnessclub.gr
welcomemoney.biz
workclever.gr
workgift.gr
wsm-bc1.gr
youneedmoney.gr
zeiseaneta.gr


Και θα κόβω και όποιον άλλον πάρω χαμπάρι. ΟΥΣΤ !

Ποιο είναι το πρόβλημα: Κάθε έξυπνος άνθρωπος πρέπει να καταλάβει σε χρόνο μηδέν ότι δεν καλείται να πουλήσει το όποιο προϊόν, καλλυντικό καθαριστικό ή προϊόν αδυνατίσματος, αλλά ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Θέλουν να φτιάξουν το δίκτυό τους, την ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥΣ, πάνω στους συγγενείς, φίλους και γνωστούς του καθ' ενός που τρώει το ίδιο παραμύθι, ενώ τα θύματα πληρώνουν για το δικαίωμα να καταναλώνουν αυτοί και οι συγγενείς τους τα προϊόντα των MLM εταιρειών, έναντι των προϊόντων π.χ. του super market.

Ασε που σου κάνουν και πλύση εγκεφάλου!
Από το άρθρο για το MLM στην Wikipedia
Some MLM programs feature intense motivational programs, which can be hard to distinguish from cult propaganda. So-called corporate cults are businesses whose techniques to gain associate commitment and loyalty are in some ways similar to those used by traditional cults.

Διαβάστε λεπτομέρειες σε 9 ακόμη Links: (Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος ξύπνησε και κατάλαβε τις παγίδες).

Δίκτυα Καταναλωτών Πραγματική Ευκαιρία ή Ψεύτικες Υποσχέσεις; Μία συνομιλία με τον Robert Fitzpatrick. του Ravi Dykema

To παραπάνω άρθρο στα Αγγλικά.


Τι είναι μία πυραμίδα

Πως ξεχωρίζουμε μία πυραμίδα από μία απλή επιχείρηση;

Πως θ' αντιμετωπίσουμε τους αντιπροσώπους;

Που θα βρω πληροφορίες στο internet;

What is Wrong With MLM - Frequently Asked Questions

STRAIGHT ANSWERS ABOUT MLM

Ορισμός της Πυραμίδας (wikipedia)

.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακούστηκε ότι το geocities πάει για κλείσιμο θα βάλουμε το text των links σε σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι θέλει πάλι αυτός ο συνάδελφος από τη δουλειά που κατά τύχη πετύχατε στο φωτοτυπικό; Ένα γειά είπατε και επέμεινε να πάρει το κινητό σας για "να τα πείτε καμιά μέρα". Εδώ καλά-καλά δεν ξέρετε τ' όνομά του αλλά επιμένει, οπότε του το δίνετε ετοιμάζοντας τις δικαιολογίες για την περίπτωση που επιχειρήσει να σας τηλεφωνήσει.

Ή ο άλλος που σας πλησίασε μ' ένα αέρα επιτυχημένου και σας παρουσίασε σαν επάγγελμα του "βοηθώ τον κόσμο να βγάλει χρήματα". Εσείς ρωτάτε "τι είναι αυτό" και σας παίρνει το τηλέφωνο για να σας εξηγήσει από κοντά.

Να όμως που σε δυό μέρες σας πήρε τηλέφωνο για να βγείτε για καφέ κι εκεί σας είπε με τι ενδιαφέροντα πράγματα ασχολείται τώρα πια, πόσο άλλαξαν τη ζωή του και πως θ'αλλάξουν τη δική σας αρκεί να πάτε σε μία συγκέντρωση που οργανώνει η εταιρεία του. Πηγαίνετε εκεί και βλέπετε ένα σωρό άσχετους, από διάφορες ηλικίες και κοινωνικές τάξεις, χαμένους σαν κι εσάς, να μην ξέρετε γιατί σας έφεραν εδώ. Μέχρι εκεί σας έχουν μπει υποψίες και τελικά οι φόβοι σας επαληθεύονται: Είναι άλλο ένα "αεροπλανάκι", ή αλλιώς "πυραμίδα" ή όπως τους αρέσει να το λένε "οργάνωση δικτύου καταναλωτών" ή "πολυεπίπεδο marketing" ή "δικτυακό marketing".

Η ιστορία είναι γνωστή σε πολλούς από εμάς, αλλά αυτό το site έχει σαν σκοπό να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους που δεν έχουν ακούσει ακόμα τις Σειρήνες του Multi Level Marketing (ή αλλιώς MLM) να τους υπόσχονται αιώνια πλούτη σε αντάλλαγμα 2 ωρών δουλειάς την ημέρα. Πολλοί την πατάνε και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα κυνηγώντας ένα άπιαστο πλουτισμό και πλουτίζουν εκείνους που τους έβαλαν στο κόλπο. Εδώ θα μας πείτε "τι σας νοιάζει εσάς"; Ε λοιπόν δεν αντέχουμε άλλα ζόμπι να μας παίρνουν τηλέφωνο και να μας πρήζουν μέρα-νύχτα για να "μπούμε στο κόλπο". Φτιάξαμε λοιπόν αυτό το site (με τη βοήθεια του Μανώλη - thanks) για να τους στέλνουμε όλους εκεί μπας και μας αφήσουν ήσυχους. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι, παλιοί συμμαθητές, γείτονες, συνάδελφοι στο στρατό, στη δουλειά, στην εκκλησία, στον τοπικό σύλλογο...

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και εξερευνήστε τον σκοτεινό κόσμο του MLM, και ετοιμαστείτε για την στιγμή που θα σας χτυπήσουν την πόρτα.

Πιστέψτε μας, δεν θ' άργήσουν!

Ανώνυμος είπε...

ι είναι μία "πυραμίδα";

Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για την επιτυχία. οι συμμετέχοντες

α) δίνουν χρήματα σ' εκείνους που τους στρατολόγησαν και
β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.

Η όλη απάτη καλύπτεται με μία "επιχειρηματική ευκαιρία" από μία "μεγάλη πολυεθνική" η οποία ποτέ δεν κατονομάζεται και δηλώνει ότι απλά 8έλει να προωθήσει κάποια προϊόντα και τίποτε άλλο (ισχυρίζονται ότι δεν είναι ούτε πλασιέ ούτε telemarketing). Τα ποσά που υπόσχεται η ευκαιρία αυτή είναι από μόνα τους ύποπτα. Μερικά δείγματα διαφημιστικών φυλλαδίων που προωθούν τέτοιες απάτες μπορείτε να δείτε εδώ.

Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφη με απλά 10 άτομα κάτω του (οι οποίοι λέγονται downlines), και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μ' ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή. Ένα διάγραμα θα μας βοηθούσε να το δούμε αυτό:

1
10
100
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10,000,000,000

Έτσι, σε μία πολύ σύντομη σειρά, οι 10 που στρατολογούν 10 κλπ. θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια, κατά πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό της γης. Αν ο συνολικός πληθυσμός της γης ήταν 5 δισεκατομμύρια και όλοι ήμασταν αναμεμειγμένοι σε μία πυραμίδα, το κατώτερο στρώμα θα αποτελούνταν από περίπου το 90% του πλανήτη, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι για 500 εκατομμύρια κερδισμένους, 4,5 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι χαμένοι. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε εδώ το πολύ καλό άρθρο του e-telescope.gr που αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πρόβλημα εξάπλωσης των MLM.

Σε μία απροκάλυπτη, καθαρή πυραμίδα, ένα μέλος πρέπει να δώσει ένα ποσό, π.χ. 10.000 δρχ. σ' εκείνο που θα τον βάλει στο κόλπο. Από τη στιγμή αυτή, στρατολογεί π.χ. 10 ακόμη μέλη τα οποία του δίνουν 10.000 δρχ. ο καθένας. Στην ουσία έδωσε 10.000 και κέρδισε 90.000. Για να συνεχίζουν να κερδίζουν όλοι και να μη χάνει κανείς, η εγγραφή νέων μελών πρέπει να συνεχίζεται αιώνια. Σ' ένα πλανήτη με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, ακόμη κι αν ο πλανήτης είναι σαν τη Γη με περίπου 6 δισεκατομμύρια πιθανά μέλη, όλοι ξεμένουν από νέα μέλη αρκετά σύντομα. Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο: στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι φεύγουν με πολλά λεφτά, ενώ οι περισσότεροι χάνουν όσα έβαλαν. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να βγάλει κάποιος χρήματα από μία τέτοια διαδικασία είναι εξαπατώντας άλλους υποσχόμενος ότι κάτι θα κερδίσουν κι αυτοί, ενώ αυτό είναι αδύνατον.

Εάν δεν υπάρχει σαν κάλυψη η πώληση κάποιων προϊόντων και απλά δίνει κάποιος λεφτά τότε λέγεται αεροπλανάκι. Όταν μπαίνεις στο κόλπο είσαι ο επιβάτης. Αν στρατολογήσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών (πχ. 5) γίνεσαι αεροσυνοδός. Όταν όλοι αυτοί στρατολογήσουν με τη σειρά τους άλλους 5 γίνεσαι βοηθός πιλότου (και αυτοί αεροσυνοδοί). Όταν πια και εκείνοι οι νέοι στρατολογήσουν άλλους 5 τότε γίνεσαι βοηθός πιλότου και με το επόμενο επίπεδο γίνεσαι πιλότος και την κάνεις με όσα λεφτά έχουν δώσει όλοι οι από κάτω σου.

Εδώ επιστρατεύεται το ψεύδος και η απάτη για να κερδίσουν κάποιοι χρήματα από κάποιους άλλους. Γι αυτό είναι παράνομες. Δεν είναι παράνομες γιατί στρατολογούν ανθρώπους οι οποίοι στρατολογούν άλλους. Αυτό είναι νομιμότατο και ισχύει ως ένα βαθμό σε πολλές νομοταγείς επιχειρήσεις. Δεν είναι παράνομες γιατί δίνουν λεφτά σε ανθρώπους. Κι αυτό είναι νομιμότατο. Είναι παράνομες γιατί εξαπατούν τους ανθρώπους για να βγάλουν αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η νομική έννοια της απάτης.

Πρακτικά βέβαια, καμία πυραμίδα δεν θα δουλέψει έτσι ποτέ γιατί το σύστημα δεν θα βρεί ποτέ τους αριθμούς μελών που υπολογίσαμε. Όλες οι πυραμίδες πεθαίνουν όταν οι πιο πρόσφατα εγγεγραμμένοι δεν στρατολογούν αρκετά νέα μέλη για να συντηρήσουν εκείνους στα πιο πάνω επίπεδα. Πάντα υπάρχουν αρκετοί που μυρίζονται την απάτη και εγκαταλείπουν το σύστημα, αφήνοντας κενά που πασχίζουν να καλύψουν εκείνοι που τους στρατολόγησαν. Ύστερα από λίγο καιρό πολλοί βλέπουν ότι από το ένα επίπεδο στο άλλο οι αριθμοί μελών που προστίθενται φτάνουν σε μεγέθη τα οποία αδυνατούν να επεκταθούν.

Οι πυραμίδες είναι δημοφιλείς γιατί βασίζονται στην απληστία και η απληστία θολώνει την κριτική σκέψη. Οι ευχές μετατρέπονται σε γεγονότα. Οι διστακτικοί είναι ηλίθιοι γιατί δεν συμμετέχουν. Οι επιθυμίες παρουσιάζονται σαν πραγματικότητα. Το να ρωτά κανείς ερωτήσεις και διευκρινήσεις είναι αγενές και αδιάκριτο. Οι απατεώνες ξέρουν πως δουλεύει η απληστία και αρκεί ένας επιτήδειος και αδίστακτος πωλητής για να ξεκινήσει η ιστορία.

Επιπλέον, αν θέλω να στρατολογήσω νέα μέλη, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να τους πείσω ότι δεν παίρνουν μέρος σε μία πυραμίδα. Ίσως να ξέρουν ότι είναι παράνομες ή να συνειδητοποιήσουν ότι ένα ποσοστό 90% είναι χαμένοι. Έτσι τους λέω ότι παίρνουν μέρος σε μία λέσχη, ένα club. Δίνω στη λέσχη ένα ωραίο όνομα όπως "Σύνδεσμος Ενεργών Επενδυτών", "Club Επιτυχημένων", "Dream Chasers" κλπ. Δεν ενοχλεί το πόσο γλυκανάλατο ή cheesy φαίνεται, μάλλον αρέσει στον κόσμο και φαίνεται businesslike (τι να πούμε...). Τους διαβεβαιώ ότι είναι εγκεκριμένο απο την εφορία και διοικείται από ένα δυναμικό μορφωμένο άτομο που ξέρει τι κάνει. Αν είμαι καλός, θα με πιστέψουν και με τη σειρά τους θα μεταδώσουν το μήνυμα στο περιβάλλον τους.

Τώρα πια πολλές εταιρειες χρησιμοποιούν σαν κάλυψη πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών για να δικαιολογηθούν και να κάνουν την πρόταση να φαίνεται πιο ελκυστική, νόμιμη και αθώα στα νέα μέλη. Ξεκινάμε αγοράζοντας αγαθά για το σπίτι και κερδίζοντας ποσοστά επί των πωλήσεων. Σύντομα, εκείνος που μας στρατολόγησε μας πιέζει να στρατολογήσουμε νέα μέλη με τη σειρά μας καθώς τα κέρδη από την απλή πώληση αγαθών είναι μηδαμινά. Στο μεταξύ πληρώνουμε κάποια μηνιαία συνδρομή στο δίκτυο αυτό, καθώς και αγοράζουμε εκπαιδευτικό υλικό (πάλι από τους ίδιους που μας έγραψαν στο δίκτυο) για να γίνουμε καλύτεροι στις πωλήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, μετά από μερικούς μήνες οι περισσότεροι όχι μόνο δεν κέρδισαν, αλλά βγήκαν χαμένοι από αυτή την "επιχειρηματική ευκαιρία". Πολλοί αφού δήλωναν "επιχειρηματίες" με μία "συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση διανομέων" αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις μέχρι τώρα εργασίες τους και ν' αφιερωθούν σ' αυτή τη νέα "επιχείρηση". Έτσι έχουμε μέλη που πιστεύουν ότι κάνουν μία δουλειά σαν τις άλλες (αν όχι καλύτερη, μιας και σ' ένα χρόνο "θα είναι σε κάποια ακτή της Καραϊβικής και θα κάνουν ισόβιες διακοπές"). Η ιδέα πλασάρεται σαν ένα νέος επαναστατικός τρόπος πωλήσεων. Ρωτήστε ένα τέτοιο "επιχειρηματία" γιατί δεν διαφημίζει ποτέ τα προϊόντα που πουλάει αλλά μόνο την "επιχειρηματική ιδέα"; Θα σας πει ότι στα δίκτυα πωλήσεων δεν διαφημίζουμε όπως στο συμβατικό εμπόριο και "εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά". Τότε γιατί τυπώνουν φέιγ βολάν και φυλλαδιάκια που διατυμπανίζουν εκατομμύρια για ημιαπασχόληση (μήπως αυτή δεν είναι συμβατική διαφήμιση);

Άλλες πάλι (πχ. HerbaLife) πουλάνε το προϊόν τους και καθ' οδόν σας πλασάρουν την επιχειρηματική ιδέα απλά σαν ένα τρόπο να "εξοικονομήστε χρήματα". Σύντομα, έχετε γίνει αντιπρόσωπός τους και τρέχετε μέρα-νύχτα, ξοδεύετε χρόνο και χρήμα για να καταφέρετε να στρατολογήστε αρκετά νέα μέλη ούτως ώστε να γλυτώστε κάποια χρήματα... Παράδοξο ε;

Για να δούμε τα βασικά συστατικά ενός MLM (πρόγραμμα πολυεπίπεδου marketing):

* Επιχειρηματική Ιδέα - Είναι το περίφημο "κόλπο" που θα σας πετάξει για δόλωμα ο αντιπρόσωπος, με σοβαρότητα, καθώς θα μιλάτε για κάτι αδιάφορο. Αν έχετε μηχανή θα σας ρωτήσει "Τι μηχανή έχεις;" και αφού του απαντήσετε θα σας πει "πως θα σου φαινόταν αν του χρόνου μπορούσες να έχεις την πιο ακριβή BMW"; Εσείς θ' αναρωτηθείτε "Μα πως;" και θα σας πετάξει την "Ιδέα". Το ψάρεμα του υποψήφιου για να εντοπιστούν οι ανάγκες ή επιθυμίες στις οποίες θα δοθεί σαν λύση το MLM είναι κλασική περίπτωση. Είτε ψάχνετε για δουλειά, λεφτά, αμάξι, μηχανή, σπίτι, κότερο, η επιχειρηματική ιδέα είναι ο ιδανικός τρόπος να τα αποκτήσετε. Η πιο σωστά να βοηθήσετε τους "από πάνω" να τα αποκτήσουν...
* Εγγραφή επί πληρωμή στο πρόγραμμα - Ώστε σας προσέλαβαν να πουλάτε προϊόντα και πρέπει να πληρώσετε εγγραφή; Αν τα προϊόντα έχουν κάποια, οποιαδήποτε έστω, αξία η εταιρεία πρέπει να βγάζει τα λεφτά της από πωλήσεις αυτών των προϊόντων. Ή μήπως τα βγάζει από εσάς;
* Υλικό προώθησης πωλήσεων - Πολλά προγράμματα MLM έχουν υποαπάτες μέσα στις απάτες που τα ίδια είναι. Αυτά είναι τα distributor kits με διαφημιστικό υλικό, κασέτες, βιντεοκασέτες και βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο που πρέπει να πλασάρεται. Για σκεφτείτε το λίγο. Μία εταιρεία θέλει να πουλήσετε τα προϊόντα της κι εσείς πληρώνετε το διαφημιστικό τους υλικό; Όταν προσθέσετε και τα τεράστια κέρδη που οι top dogs στην κορυφή της πυραμίδας βγάζουν από πωλήσεις τέτοιων kits τότε κάτι βρωμάει. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα νέο είδος οικονομίας κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Κρίμα...
* Εκπαιδευτικά Σεμινάρια - Άλλος ένας ωραίος τρόπος αρμέγματος των θυμάτων είναι τα "εκπαιδευτικά σεμινάρια" που οργανώνονται από πολλά MLMs για να "εκπαιδεύσουν" τους αντιπροσώπους τους σχετικά με τις πωλήσεις. Δεν γίνεται σχεδόν καθόλου πραγματική εξάσκηση, απλά χοντρά λόγια για το πως θα πλουτίσουν όλοι στο μέλλον, και γενικολογίες για να κρατάνε το ηθικό ψηλά. Πολλοί MLMers υποστηρίζουν ότι είναι ένα είδος εκπαίδευσης χρήσιμο και πρακτικό (γι αυτό και δικαιολογούνται τα ποσά που δίνουν τα μέλη για να συμμετάσχουν). Τολμούν επίσης να συγκρίνουν τον κάθε απατεώνα που φέρνουν να μιλήσει εκεί με σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι πηγαίνουν σε συνέδρια (και πρέπει ανάλογα να πληρώνονται). Υποτίθεται ότι είναι προαιρετικά αλλά ξέρουμε καλά πόσες επιλογές αφήνουν οι από πάνω στα μέλη που διστάζουν ("είναι 100% προαιρετικά αλλά και 100% απαραίτητα", "είναι προαιρετικά, όπως κι η επιτυχία"). Αυτά τα φοβερά και τρομερά σεμινάρια που είναι τόσο χρήσιμα για τις πωλήσεις των προϊόντων γιατί να τα πληρώνει κανείς από την τσέπη του ενώ θα έπρεπε να το κάνει η ίδια η εταιρεία για το προσωπικό της;
* Μόνο τα άτομα στην κορυφή κερδίζουν λεφτά - Όου γιες, εκείνοι στα πρώτα δύο επίπεδα είναι πάμπλουτοι, όντως οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, έχουν ιδιωτικά jets, πάνε κρουαζιέρες. Οι φωτογραφίες τους σε επαύλεις και μπροστά από κότερα είναι αληθινές. Ξέρετε γιατί; Γιατί τρώνε λεφτά από όλους τους υπόλοιπους από κάτω οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μόνο τεράστια χρέη. Από κάπου πρέπει να έρχονται όλα αυτά τα κέρδη κι ένα κλασικό ψέμα που θα σας πούνε είναι "μπες τώρα που είναι νωρίς για να έχεις τεράστια κέρδη μετά που όλοι θ'ακολουθήσουν" ή "γίνεται χαμός, όλοι μπαίνουν, εσύ τι θα κάνεις;" για να σας εξαναγκάσουν να μπείτε τώρα, χωρίς πολλή σκέψη, κι ας έχουν οι μεγαλύτερες τέτοιες εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια στάσιμο πληθυσμό.
* Το ποσοστό παραίτησης από τα MLM είναι τεράστιο - Οι περισσότεροι (και οι πιο τυχεροί) τα παρατάνε αμέσως αφού διαπιστώσουν ότι δεν πάει μακρυά. Από τους εναπομείναντες που θα το πολεμήσουν, οι ανώτεροί τους θα τους πούν ότι είναι οι "επιτυχημένοι", οι "εκλεκτοί", οι "πραγματικοί στρατιώτες" δηλαδή πέτυχαν να εξαπατήσουν άλλους οι οποίοι πιθανόν να ξοδέψουν μερικά λεφτά και μετά να παραιτηθούν. Οι οργανωτές τέτοιων schemes γνωρίζουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά και ακόμη κι αν κάποιος καταφέρνει να φέρει απίστευτα πολύ κόσμο μέσα στο κόλπο τα κέρδη που έχουν αυτοί είναι πολύ περισσότερα.
* Πίστη! - Οι οργανωτές MLM προγραμμάτων λένε στους αντιπροσώπους/διανομείς ότι πρέπει να πιστέψουν στο πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια εξάλειψης κριτικής σκέψης και πλύσης εγκεφάλου (δεν υπερβάλλουμε, δείτε εδώ κι εδώ) το θύμα πρέπει να πιστέψει ότι είναι μέρος των εκλεκτών που θα γίνουν σύντομα πλούσιοι. Αυτό το σύντομα βέβαια αργεί κάπως αλλά "πιστέψτε"! Πολλοί διανομείς είναι τόσο απόλυτοι και πιστεύουν στο δίκαιο του MLM τους ούτως ώστε πιστεύουν πραγματικά τα ψέμματα που λένε για τα προϊόντα τους. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ψέμματα. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι όταν κάποιος εγκαταλείπει το MLM ξαναγυρίζει στα προϊόντα λιανικής κι εγκαταλείπει όλα εκείνα τα μοναδικά προϊόντα που πουλούσε με τόσο ζήλο. Γιατί άραγε;
* Downline - Όταν κάποιος μπαίνει σ'ένα MLM του υπόσχονται ότι αν είναι "επιτυχημένος" (στην εξαπάτηση άλλων) θα δημιουργήσει μία μεγάλη ακολουθία μελών οι οποίοι θα στρατολογούν κι άλλους συνεχώς. Η ακολουθία αυτή από επίπεδα μελών λέγεται downline και υποτίθεται ότι αν κάποιος ακολουθεί το σύστημα που του υπαγορεύει εκείνος που τον έγραψε (ο οποίος λέγεται upline ή ανάδοχος) σύντομα θα χτίσει ένα τεράστιο downline που θα του αποφέρει τεράστια κέρδη. Η υπόσχεση αυτή είναι εντελώς απατηλή και όπως είδαμε παραπάνω βρίσκει πολλούς περιορισμούς. Ακόμη κι αν κάποιος πετύχει να εξαπατήσει πολύ κόσμο το μόνο που κερδίζει έιναι όλο περισσότερη εργασία (να κρατάει κανείς κόσμο μέσα σε μία απάτη χωρίς κέρδος θέλει πολύ δουλειά κι επιμονή) και λίγα μικροπρόθεσμα κέρδη μέχρι να τα παρατήσει αφού μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντηρήσει ένα downline καθώς μέλη φεύγουν από παντού και νέα πρέπει να προστεθούν.
* Αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς - Πολλοί διανομείς αναγκάζονται ν' αγοράζουν οι ίδιοι προϊόντα καθώς δεν καταφέρνουν να πουλήσουν αρκετά σε άλλους. Μαζικές πωλήσεις είναι σημείο επιτυχίας για τους άλλους και οι νέοι διανομείς συχνά αγοράζουν τεράστιες ποσότητες για ν' ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα MLMs στα οποία κάποιος μπορεί να εξαγοράσει την άνοδό του σ' επόμενο επίπεδο. Το μόνο που μένει είναι μεγάλες ποσότητες φτηνιάρικων προϊόντων κι ένα χρέος από τις αγορές.
* Προσποιητή επιτυχία - Η αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς είναι ένας μόνο τρόπος προβολής ανύπαρκτης επιτυχίας. Για να πείσετε τα υποψήφια θύματα πρέπει να πείτε πολλά ψέμματα για δήθεν υψηλές απολαβές, να ξοδεύετε πολλά λεφτά για να δίνετε την εντύπωση ότι έχετε πετύχει. Πολλοί δεν έχουν χρήματα για πέταμα κι όμως δανείζονται για να δώσουν την εντύπωση επιτυχημένου, συνήθως από προτροπές των uplines τους οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι τα πλούτη δεν αργούν να έρθουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα πλούτη δεν έρχονται ποτέ και αφού κάποιοι τα παρατάνε, τους μένουν μόνο χρέη. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για επιτυχημένους αντιπροσώπους οι οποίοι οδηγούσαν Mercedes και BMW αλλά μετά δεν είχαν λεφτά να φάνε, να πιούν ένα καφέ ή να πληρώσουν νοίκι, λογαριασμούς και τη δόση για τη Mercedes.
* Επιτυχημένοι - Αυτοί είναι οι "θεοί" του MLM οι οποίοι έρχονται από έξω και μας μιλάνε σε συγκεντρώσεις για το πως έγιναν πάμπλουτοι από το x MLM. Αυτοί πολλές φορές είναι επαγγελματίες απατεώνες και βγάζουν λεφτά μόνο και μόνο από τέτοιες εμφανίσεις και ομιλίες κι επίσης εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα MLMs και λένε την ίδια ιστορία. Ο σκοπός τους είναι να έρθουν, να πουλήσουν ψεύτικες ιστορίες και να ψήσουν νέα μέλη. Μην τους πιστεύετε, μην περιμένετε να γίνετε "πλούσιοι" σαν κι αυτούς και ρωτήστε τους για τις δόσεις της αμαξάρας που χρωστάνε ακόμη. Το κόλπο είναι παλιό, να βάζεις έναν μιλημένο να το παίζει επιτυχημένος (ακόμη και οι παπατζήδες το έκαναν).
* Διασημότητες - Πολλά MLMs θα σας πουν ότι "ο τάδε celebrity μόλις μπήκε στο πρόγραμμα" για να φανούν αξιόπιστα. Ο celebrity αυτός όμως δεν έβγαλε τα λεφτά του στο MLM αυτό - ούτε κι εσείς.
* Άρνηση κριτικής - Αν δείτε το τάδε MLM να παρουσιάζεται αρνητικά σ' ένα website ή δημοσιογραφική εκπομπή ή ακόμη και συζήτηση και το αναφέρετε σ' ένα αντιπρόσωπο τότε έχει έτοιμες τις απαντήσεις. "Προσπαθούν να μειώσουν τις καλές ευκαιρίες", "συνομωτούν εναντίον των πραγματικά κερδοφόρων εταιρειών γιατί αυτές είναι το μέλλον", "δεν καταλαβαίνουν τη νέα οικονομία και αντιστέκονται", "είναι αποτυχημένοι ενώ εμείς είμαστε νικητές και μας ζηλεύουν", "μην ακούς τους χαμένους, μόνο τους νικητές" κλπ. Η συμβουλή τους είναι "να μην τους ακούμε γιατί φέρνουν αρνητικές σκέψεις και μας στερούν από τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας". Όταν κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει ένα MLM και πείτε "α, κι άλλο MLM ;" θα σας ρωτήσει "Γιατί; Τι ξέρεις για το x MLM;" για να δει πόσα ξέρετε σχετικά με το MLM του και πως θα σας το πουλήσει. Πολλοί θ' αρνηθούν μέχρι εσχάτων ότι όλα αυτά που λέμε ισχύουν και θα σας γεμίσουν με ψεύτικες υποσχέσεις και "στοιχεία" που τους πάσαραν από πάνω. Ένα πράγμα προσέξτε: μείνετε ανοιχτοί σε κριτική και αξιολογήστε αντικειμενικά ότι σας λένε υπέρ ή κατά των MLM. Το ότι σας λέει κάποιος ότι πχ. το MLM διδάσκεται στο Harvard δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα αλήθεια. Στείλτε ένα e-mail στο Harvard και δείτε μόνοι σας.

Ενώ στην αρχή τους περιέγραφαν σαν "γεννημένους νικητές" και τους προσέφεραν ένα σύστημα που "δουλεύει για όλους" και είναι "αδύνατο να μην κερδίσεις" από αυτό, στο τέλος τα χαρτιά αλλάζουν και τώρα τους αποκαλούν "χαμένους" και άτομα "χωρίς κίνητρα και φιλοδοξίες" που απλά δεν προσπαθούν αρκετά για να φτάσουν τους στόχους τους. Έτσι όλοι όσοι εγκαταλείπουν το σύστημα, πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιοι και δεν σκέφτονται ούτε μία στιγμή ότι το όλο σχήμα είναι μία καλοστημένη απάτη που εμπεριέχει περιορισμούς και στην ουσία είναι φτιαγμένο έτσι ούτως ώστε η πλειοψηφία (90%+) να χάνει. Δείτε επίσης εδώ ένα σατιρικό κείμενο που περιγράφει μία υποτειθέμενη στρατολόγηση του κράτους της Ρωσίας σαν αντιπρόσωπο της Αmway. Εκτός από μία πετυχημένη σάτιρα είναι και μία ιδέα του κλίματος ευφορίας που καλλιεργείται στα νέα μέλη μιας τέτοιας πυραμίδας.

Μία άλλη πιο ύπουλη μορφή πυραμίδας είναι το Ponzi scheme , που πήρε το όνομά της από τον Charles Ponzi, έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής. Τον Ιούνιο του 1919 ο Ponzi έπεισε κάποιους να επενδύσουν ότι ποσό ήθελαν σ' αυτόν και θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού που είχαν επενδύσει κάθε 90 ημέρες. Έχτισε την αξιοπιστία του πληρώνοντας τους πρώτους με τα λεφτά που έβαζαν όσοι έμπαιναν στην πυραμίδα αργότερα έτσι όλοι πείστηκαν ότι όντως ήταν κερδοφόρος επένδυση καθώς έδινε αυτά που υπόσχονταν. Σιγά σιγά άνθρωποι έρχονταν στη Βοστώνη (η έδρα του) απ'όλη τη Νέα Αγγλία για να επενδύσουν εως ότου η εφημερίδα Boston Globe τον ξεσκέπασε τον Αύγουστο του 1920 και το όλο σχήμα κατέρρευσε. Εδώ δεν απαιτείται η άμεση στρατολόγηση νέων μελών, απλά η ανοιχτή διαφήμιση των κερδών που μπορεί να έχει κάποιος εάν επενδύσει στην "εταιρεία" αυτή και τα θύματα θα έρθουν μόνα τους. Στην αρχή το scheme δίνει τεράστια κέρδη (20%-30% κέρδος το μήνα επί του ποσού που επενδύθηκε) για να γίνει γνωστό, μετά καλύπτει τα ποσά αυτά από τους επόμενους που "επενδύουν" και συνεχίζει έτσι μέχρι τη στιγμή που σταματάν να έρχονται νέοι επενδυτές και η όλη ιστορία καταρρέει. Χαρακτηριστικά τέτοια περιστατικά που εξελίχθησαν σε εθνική οικονομική καταστροφή παρατηρήθηκαν στο Ισραήλ το 1983, στη Ρουμανία το 1993, στη Ρωσία το 1994, στην Αλβανία το 1997, στη Δημοκρατία των Σκοπίων το 1997κλπ. Δείτε το σχετικό μας κείμενο. Τεράστια ποσά (συνήθως οικονομίες μιας ζωής) χάθηκαν και πολλοί πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες καθώς η απληστία για κέρδη τους έσπρωξε σε πωλήσεις γης, σπιτιών, αγαθών, και δανεισμούς για να τα επενδύσουν στα Ponzi schemes χωρίς ούτε μία στιγμή ν' αναρωτηθούν από που έρχονται αυτά τα εξωπραγματικά κέρδη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρίση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑΑ) το 1999 ήταν άλλη μία περίπτωση Ponzi scheme που κυριολεκτικά ξετίναξε πολλούς Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Πως ξεχωρίζουμε μία πυραμίδα από μία απλή επιχείρηση;

Παρακάτω έχουμε μία λίστα συμπεριφορών και χαρακτηριστικών τα οποία συνήθως εκδηλώνουν οι αντιπρόσωποι εταιρειών οργάνωσης δικτύων καταναλωτών. Αν κάποιος που γνωρίζετε εκδηλώνει μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν κάποιος εκδηλώνει όλα (ή τα περισσότερα) από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε πιθανότατα σας πλησιάζουν για να "ρίξτε μία ματιά στην επιχειρηματική ευκαιρία".

παράνομες εταιρείεςΌτι κάνετε ποτέ μα ποτέ μη δώστε το νούμερο του τηλεφώνου σας σε κάποιον που υποπτεύεστε ότι είναι διανομέας. Μπορεί να πείστε τον διανομέα να σταματήσει να σας παίρνει τηλέφωνο αλλά πιθανόν να έχει δώσει το τηλέφωνό σας σε όλους πάνω του (upline). Χωρίς να το ξέρετε (και χωρίς την άδειά σας) οποιοιδήποτε μπορεί να σας τηλεφωνούν για "να λύσουν κάποιες απορίες που ίσως να έχετε". Μερικοί διανομείς είναι τόσο απεγνωσμένοι να επεκτείνουν την "επιχείρησή" τους που θα πιέζουν συνεχώς για ν' αποκτήσουν πρόσβαση, αν όχι σ' εσάς, σε κάποιους από το περιβάλλον σας με τους οποίους ίσως να έχουν περισσότερη τύχη. Μην δίνετε εύκολα πρόσβαση σε τέτοιους ανθρώπους, δεν θα διστάσουν να επικοινωνήσουν γνωστούς σας λέγοντάς τους ότι τους συστήσατε εσείς κλπ.

Μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προδώσουν έναν τέτοιο αντιπρόσωπο:

1. Μήπως ένας παλιός γνωστός από το σχολείο (με τον οποίο έχετε χάσει επαφή) σας πήρε τηλέφωνο πρόσφατα και σας ζήτησε να βρεθείτε χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή για κάποιο "ασαφή" λόγο;
2. Μήπως ο ίδιος αυτός φίλος εμφανίστηκε στο ραντεβού ιδιαίτερα καλοντυμένος για μία τέτοια φιλική συνάντηση (ακόμη και φορώντας κουστούμι για ένα απλό καφέ) και είχε μαζί του σπρέϋ αποσμητικό για την αναπνοή;
3. Μήπως κάποιος θέλει να βγείτε για φαγητό και να μιλήστε για μία "επιχειρηματική ευκαιρία";
4. Βρήκατε κάποια χαρτάκια (σε παρμπρίζ, τοιχοκολλημένα) που υπόσχονται μισθό 3 εκατομμύρια για ημιαπασχόληση και 10 (!) εκατομμύρια για full time (λένε επίσης "όχι πλασιέ") από "πολυεθνική που επεκτείνεται"; Δείτε μερικά τέτοια δείγματα εδώ.
5. Μήπως σας καλέσανε πρόσφατα σε μία συγκέντρωση/παρουσίαση χωρίς να σας εξηγήσουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται (σας είπαν ότι είναι "κάτι ενδιαφέρον που θ'αλλάξει τη ζωή σας" ή ακόμα και η παρουσίαση του business plan της εταιρείας στην οποία δουλεύουν);
6. Μήπως ένας γνωστός σας θέλει να σας βάλει σε μία επιχείρηση η οποία πραγματικά δουλεύει αλλά "πρέπει να μπείτε τώρα αλλιώς θα χάσετε τη μεγάλη ευκαιρία";
7. Μήπως κάποιος σας λέει ότι υπάρχει μία υπηρεσία αγορών όπου οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν 30% (ή περισσότερο) από προϊόντα και υπηρεσίες, ή ότι μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες από πάρα πολλές (100-1000 κλπ.) διαφορετικές και επώνυμες εταιρείες;
8. Μήπως σας προσφέρουν κασέτες, βιβλία, βιντεοκασέτες που μιλάνε για "θετική σκέψη" και κυρίως αν προέρχονται από τους παρακάτω συγγραφείς: Charles Capps, Kenneth Copeland, Kenneth Hagin, E.W. Kenyon, Edwin Cole, Jerry Saville, John Avanzini, Paul (or David) Yongi Cho, Paul Crouch, Pat Robertson, Steve Covey, Napoleon Hill, W. Clement Stone, Robert Schuller, Robert Tilton, Paul Crouch, Norman Vincent Peale;
9. Μήπως σας πλησίασε κάποιος και σας μίλησε για μία "μοναδική επαγγελματική ευκαιρία", ή "πώς θα σας φαινόταν αν δουλεύατε μόνο 10-12 ώρες την εβδομάδα και βγάζατε 400.000 δρχ.", ή "δεν θα' θελες να είσαι το αφεντικό σου", ή "μήπως ψάχνεις για εναλλακτικούς τρόπους να βγάζεις καλά λεφτά", ή "μάλλον μπορείς να με βοηθήσεις, είμαι στη διαδικασία επέκτασης της επιχείρησής μου στην περιοχή και ψάχνω για κάποιον δυναμικό άνθρωπο να το τρέξει", ή "αναρωτιέμαι αν μπορούσες να μου έδινες τη γνώμη σου για μία επιχείρηση που ξεκίνησα. Πραγματικά εκτιμώ τη γνώμη σου και θα μου ήταν χρήσιμα οποιαδήποτε σχόλια" κλπ. κλπ.
10. Μήπως στο αυτοκίνητό του (συνήθως στο πίσω παράθυρο) έχει αυτοκόλλητο "Go Diamond Now!!!" (πολλές φορές η λέξη Diamond αντικαθιστάται από την εικόνα ενός διαμαντιού) ή "Amway" ή "LR International: World of success!";

Ένας τυπικός διάλογος μεταξύ ενός "αντιπροσώπου" κι ενός prospect (έτσι λέγεται το άτομο το οποίο είναι έξω από το "κόλπο" και στο οποίο γίνεται η "επιχειρηματική πρόταση"):

* (A) Ε, Γιάννη τι γίνεσαι; Που χάθηκες;

Με πολύ απλά λόγια οποιοδήποτε σύστημα διανομών αγαθών δίνει περισσότερη έμφαση στη στρατολόγηση νέων μελών παρά στην πώληση και διανομή των αγαθών είναι ύποπτο. Όταν αντί να προσπαθούν να σας πουλήσουν προϊόντα, προσπαθούν να σας κάνουν "επιχειρηματίες" οι οποίοι με τη σειρά σας θα πρέπει να βρείτε κι άλλους "επιχειρηματίες" κι όχι πελάτες τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τέτοιοι "αντιπρόσωποι" είναι απεγνωσμένοι να στρατολογήσουν νέα μέλη και πολύ σύντομα θα σας πετάξουν την ιδέα.

Άλλοι πάλι σας υπόσχονται τεράστιες απολαβές για ημιαπασχόληση (ενώ οι ίδιοι δέχονται τηλεφωνήματα όλη μέρα) και μιλάνε είτε για "μεγάλη πολυεθνική που ψάχνει συνεργάτες" είτε περίτρανα δηλώνουν ότι "το Αμερικάνικο 'Ονειρο ήρθε στην Ελλάδα" κλπ κλπ. Μερικά δείγματα διαφημιστικών φυλλαδίων που προωθούν τέτοιες απάτες μπορείτε να δείτε εδώ. Η απορία μας είναι γιατί δεν κάθονται να ξεκουραστούν αφού κερδίζουν τόσα πολλά;

Επίσης, πολλές πυραμίδες χρησιμοποιούν το internet σαν κάλυψη για να σας βάλουν στο κόλπο (Network 21, Equinox κλπ). Θα σας πει κάποιος ότι ασχολείται με e-business και έχει web site που πουλάει προϊόντα στο internet. Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο για κάποιον που δεν έχει e-mail, υπολογιστή ή ακόμα δεν ξέρει καν να γράψει δυό αράδες στο Word. Αυτό βέβαια δεν θα σας το πει, απλά θα σας το παρουσιάσει σαν μία εταιρεία που δημιουργεί web sites για τα μέλη της, οι οποίοι διανέμουν μέσω αυτών τα προϊόντα τους σε γνωστούς και φίλους. Αυτό είναι μία απλή βιτρίνα για να δώσει έναν αέρα "μοντέρνας επιχείρησης" η οποία χρησιμοποιείται για να εντυπωσιαστούν υποψήφια μέλη. Βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με e-business, είναι ένας online κατάλογος ο οποίος ενεργεί σαν σύστημα παραγγελιών και μόνο. Το web shop αυτό δεν διαφημίζεται πουθενα και για να μπεις πρέπει να βάλεις τον κωδικό του αντιπροσώπου που σε στρατολόγησε. Σαν ν' ανοίξω ένα κατάστημα στο οποίο απ' έξω δεν βάζω πινακίδα και ακόμη κι αν το βρει κάποιος χρειάζομαι τον κωδικό εκείνου που του το υπέδειξε για να τον βάλω μέσα να ψωνίσει! Απλά, εδώ ο σκοπός δεν είναι οι πωλήσεις προϊόντων αλλά η στρατολόγηση νέων μελών.

Μακρυαααααά!

Ανώνυμος είπε...

Πως θ'αντιμετωπίσουμε τους αντιπροσώπους;

Και τώρα ερχόμαστε στα δύσκολα: αφού μας βρήκαν οι περίφημοι αντιπρόσωποι, μας πιέζουν να μπούμε στο κόλπο και είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν να στήσουμε την επιχείρησή μας. Εμείς πως μπορούμε να τους διώξουμε και να τους πείσουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει;

Το βασικό που πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας είναι ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μία προσωπική σχέση (επαγγελματική, αισθηματική, συναισθηματική, φιλική, οικογενειακή) για να πουλήσουν την ιδέα τους και να πετύχουν στους στόχους τους. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να πούμε όχι σε κάποιον που χρησιμοποιεί έτσι την ιδιαίτερη αυτή σχέση.

Πολλές φορές κάποιοι πραγματικά πιστεύουν σ'αυτό το σύστημα και στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να προχωρήσουν παραβλέπουν και τα στοιχειώδη διαπροσωπικά (επανειλημμένα μας έχουν πλασάρει την "ιδέα" σε μπαρ, καφετέριες, πάρτυ όπου όλοι είμαστε χαλαροί και διασκεδάζουμε).

Πολλοί άλλοι ξέρουν ότι το όλο σύστημα είναι απάτη και δεν διστάζουν να επαναλαμβάνουν τα ψέμματα που τους έμαθαν να λένε για να πετύχουν το σκοπό τους (κυρίως μέσω ψυχολογικής πίεσης: "μα θα σου έλεγα εγώ ο φίλος σου τέτοια πράγματα αν δεν ήταν για το καλό σου;"). Ακόμη κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε τέτοιες πιέσεις γιατί ο μόνος που θα βοηθήσουμε στην ουσία είναι εκείνος που τους έβαλε στο κόλπο και οι από πάνω του (εισηγητές του).

Στη τελική, μην μπαίνετε στη διαδικασία να τους πείσετε ότι έχουν άδικο. Είναι μέρος της τακτικής να σας πετάνε ψέυτικα στοιχεία για να σας θολώσουν μέχρι να παραιτηθείτε από την προσπάθεια και να ενδώσετε. Απλά πείτε τους ότι "εγώ πιστεύω ότι θέλω, εσύ πιστεύεις ότι θέλεις, σε πέντε χρόνια έλα να με πας βόλτα με τη Mercedes που θα έχεις κερδίσει από τα MLM. Δε μ' ενδιαφέρει ένα τέτοιο σύστημα." Σιιιιιιγά μην έρθουν.

υπογράφετε εδώ και τελειώσαμεΑς ξεκινήσουμε με τα βασικά. Να ζητάτε πάντα στοιχεία και διευκρινήσεις πάνω σε αυτά που σας λένε. Το "θα δεις μετα πως δουλεύει" και το "ασε, είναι νωρίς ακόμα" δεν αρκούν. Ρωτήστε τους για τα παρακάτω και ζητάτε πάντα έγγραφες διαβεβαιώσεις:

1 - Υπάρχει ποσό εγγραφής, και ποιό είναι; Υπάρχει κάποιο ποσό σαν "συνδρομή" και πόσο είναι;
2 - Απαιτούνται κάποιες ελάχιστες αγορές προϊόντων σε μηνιαία βάση;
3 - Τι πρέπει να κάνει ο διανομέας (minimum) για να έχει ένα ποσοστό κέρδους;
4 - Ποιά είναι η δομή της επιχείρησης; (γραμμική; πυραμιδοειδής; δυαδική; εκθετική; κ.α.)
5 - Τις περισσότερες δυνατές λεπτομέρειες πάνω στο πως πληρώνονται όλοι στην "εταιρεία".

Μόνο τα στοιχεία σας αφορούν. Οποιεσδήποτε αναφορές σε "ποιοτικά προϊόντα" και "αμέτρητα κέρδη" έχουν μόνο διαφημιστικό (και παραπλανητικό) σκοπό και απλά θολώνουν την εικόνα. Αν βγάζουν όντως τόσα λεφτά που λένε ότι βγάζουν μήπως μπορούν να σας δείξουν τη φορολογική τους δήλωση που δείχνει έσοδα και έξοδα; Μην ελπίζετε, δεν θα το κάνουν. Οι ΔΟΥ τι κάνουν με τέτοιες "επιχειρήσεις" που περνάνε προσωπικά έξοδα σαν έξοδα εταιρείας; Στον Καναδά είναι πια ξεκάθαρο ότι τέτοια έξοδα είναι προσωπικά και όχι επιχειρηματικά.

Ας δούμε τώρα με λίγα παραδείγματα γιατί δεν δουλεύει αυτό το σύστημα. Ο λόγος είναι απλός: Για κάθε ένα που κερδίζει χρήματα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός νέων μελών που δεν κερδίζουν τίποτα (αντιθέτως, χάνουν καθώς πληρώνουν μηνιαία συνδρομή και δεν έχουν κέρδος). Κάθε πυραμίδα έχει διαφορετικό σύστημα πληρωμών αλλά ο πυρήνας είναι ο ίδιος. Ας πούμε λοιπόν ότι "είσαι στα λεφτά σου" όταν έχεις στρατολογήσει (έμμεσα ή άμεσα) 30 άτομα κάτω σου.

Με 30 άτομα κάτω σας, βγάζετε αρκετά για να καλύπτετε τις μηνιαίες αγορές προϊόντων σας. Είναι απλά ένα παράδειγμα και μιλάμε μόνο για "άτομα που στήνουν επιχειρήσεις", όχι πελάτες. Ας πούμε ότι αυτός είστε εσείς. Είστε "στα λεφτά σας", δεν κερδίζετε αλλά και δεν χάνετε δραχμή. Έχετε 5 "κλαδιά" και κάθε "κλαδί" περιέχει 6 ανθρώπους. Ας υποθέσουμε ότι στρατολογήσατε 5 άτομα στο πρώτο επίπεδο και καθένας από αυτούς στρατολόγησε 5 στο δεύτερο επίπεδο. Ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο αλλά ας υποθέσουμε ότι δουλεύει χάριν παραδείγματος. Στη μικρή σας downline στο παράδειγμα αυτό, ένας δεν χάνει αλλά και δεν κερδίζει χρήματα, πέντε κερδίζουν ένα πολύ πολύ μικρό ποσό και εικοσιπέντε είναι νέοι και ξοδέψαν μόνο χρήματα.

Εδώ όμως θα μας πείτε ότι αυτοί οι 25 αγόρασαν προϊόντα που ήθελαν ν' αγοράσουν. Παίρνουν κάτι σε αντίτιμο των χρημάτων τους. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πόσοι από αυτούς θα αγόραζαν ποτέ οτιδήποτε από αυτά αν δεν υπήρχε η "επιχειρηματική ευκαιρία"; Θυμηθείτε ότι αυτοί είναι οι "δυναμικοί και φιλόδοξοι τύποι" όχι "πελάτες". Εκτός από διανομείς γίνονται και πελάτες, και ας μην αναφέρουμε τα βιβλία, βιντεοκασέτες και όλο το "εκπαιδευτικό υλικό" που κοστίζουν κι αυτά αρκετά.

Έτσι, η αγορά προϊόντων δικαιολογείται στους νέους διανομείς σαν αναγκαία προς την επιτυχία στα δίκτυα καταναλωτών. Συχνά οι διανομείς αγοράζουν περισσότερα από τις minimum απαιτούμενες πωλήσεις γιατί πιστεύουν ότι θα τα πάρουν πίσω με κέρδος κάποια μέρα.

Εντάξει, μέχρι στιγμής αυτή η "επιχείρηση" είναι μικρή. Ας δούμε τι συμβαίνει όταν μεγαλώσει πραγματικά. Δεν θέλετε να βγάζετε απλά όσα ξοδεύετε. Θέλετε να "βοηθήστε άλλους να στήσουν επιχειρήσεις" και να βοηθήστε τον εαυτό σας να μεγαλώσει.

5 άτομα βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα σε 6 επίπεδα συνολικά. Αυτό το σενάριο είναι συχνά εκείνο που σας δείχνουν όταν πρωτοσυναντάτε τα δίκτυα καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή έχετε 19.530 άτομα στην "επιχείρησή" σας και είστε ήδη στο γιωτ σας κάπου στο Μονακό.

Όσο είστε διακοπές, πόσοι στην "επιχείρησή" σας περνάνε εξίσου καλά;

Οι 5 πρώτοι στο επίπεδο ακριβώς από κάτω σας, έχουν ακριβώς ένα πέμπτο από το σύνολο που έχετε εσείς. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποθετικό και στην πραγματικότητα οι "επιχειρήσεις" αυτές επεκτείνονται πολύ πιο δύσκολα, αλλά ας το δεχτούμε σαν παράδειγμα. Έτσι οι 5 πρώτοι έχουν 3.905 άτομα κάτω τους. Έχοντας 4.000 άτομα κάτω τους είναι αρκετά καλοί, σωστά; Ας πούμε λοιπόν ότι σίγουρα οι 5 πρώτοι είναι επιτυχημένοι.

Τι κάνουν όμως οι δικοί τους πρώτοι; Αυτοί είναι άτομα στο δεύτερο επίπεδό σας και σ' αυτό το παράδειγμα έχετε 25 άτομα στο επίπεδο αυτό. Αυτοί έχουν 780 άτομα κάτω τους και δεν είναι καθόλου άσχημα. Βέβαια, αν τους συγκρίνετε με τους 19.530 που εσείς έχετε... Αλλά οπωσδήποτε βγάζουν κάποια λεφτά το μήνα.

Στο τρίτο επίπεδο έχετε 125 άτομα στο παράδειγμα αυτό. Αυτοί τι κάνουν; Κάθε ένας από αυτούς έχει μόνο 155 άτομα κάτω τους. Λιγότερο από 8% του συνόλου σας. Κάθε ένας από αυτούς τους 125 πιθανόν να βγάζουν περίπου 3-4 φορές όσα ξοδεύουν γι αγορές προϊόντων κάθε μήνα. Και πάλι όμως είναι κέρδος.

'Ενα επίπεδο πιο κάτω και στο τέταρτο επίπεδο έχετε 625 άτομα που απλά "είναι στα λεφτά τους". Σ' αυτό το παράδειγμα, κάθε ένας από τους 625 στο τέταρτο επίπεδο έχει 30 άτομα κάτω τους. Οι αγορές προϊόντων είναι πληρωμένες, αλλά όχι η διαφήμιση (φέιγ βολάν, αφισέτες, αγγελίες κ.α.), λογαριασμοί τηλεφώνου (για να συντηρηθεί μία τέτοια ουρά 30 ατόμων θέλει συνεχή υποστήριξη), βενζίνη (ένας παλιός γνωστός μας από την Πάτρα κάνει συχνά το γύρο της Πελοποννήσου και πολλά Σαββατοκύριακα πηγαίνει μέχρι Γιάννενα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη σε "συγκεντρώσεις" πάντα για τις ανάγκες της "επιχείρησής" του) , δωρεάν δείγματα, "εκπαιδευτικό" υλικό κλπ. Μπορεί να σας λένε ότι εκπίπτουν από τη φορολογία σαν έξοδα εταιρείας (άλλο ένα σκάνδαλο που σιγά σιγά διευθετείται νομικά πχ. Καναδάς) αλλά κάποιος δεν πρέπει να τα πληρώσει έτσι κι αλλιώς;

Στο πέμπτο επίπεδο βρίσκουμε άτομα που ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα βγάζουν. Και, το πέμπτο επίπεδο έχει πολύ περισσότερα άτομα: 3.125 άτομα με μόνο 5 άτομα κάτω τους!

Αυτό δεν είναι τίποτα συγκρινόμενο με τα 15.625 άτομα στο έκτο επίπεδο. Βέβαια βγάζετε λεφτά από αυτούς αλλά κάθε ένας από τους 15.625 διανομείς στο έκτο επίπεδο απλά ξόδεψαν χρήματα και δεν έχουν κερδίσει δραχμή. Έχουν την ίδια ευκαιρία με σας στη κορυφή; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά σε αυτό το σημείο δεχόμαστε ότι μόλις γράφτηκαν και δεν μίλησαν με κανένα (αλλιώς θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε έβδομο επίπεδο). Επίσης ξέρουμε ότι στο τελευταίο επίπεδο όλοι είναι νέα μέλη και είναι λογικό να μην έχουν βγάλει χρήματα ακόμα.

Έτσι στο παράδειγμά μας, κάθε μήνα κάθε διανομέας βρίσκει 5 νέους διανομείς. Αυτό είναι δυνατόν, αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Η ανάπτυξη σε 6 επίπεδα μετά τους πρώτους 5 είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά ας το δεχτούμε ότι ισχύει χάριν παραδείγματος. Έτσι, έχουμε τη συνοπτική ανάλυση της πυραμίδας των 19.530 ατόμων:
1 (εσείς) τους έχετε όλους κάτω σας και πετάτε στα ουράνια.
5 (0,026%) έχουν 3905 κάτω τους και είναι επιτυχημένοι.
25 (0,1% - ένα δέκατο του 1%) έχουν 780 άτομα κάτω τους και είναι ομολογουμένως πολύ καλά.
125 (0,64% - λιγότερο από 1%) πιθανόν να κερδίζουν 3-4 φορές τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
625 (3,2%) βγάζουν αρκετά για να καλύψουν τις minimum μηνιαίες αγορές προϊόντων.
3.125 (16%) έχουν μόνο 5 άτομα κάτω τους και πάλι ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.
15.625 (80%) είναι νέα μέλη και ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει.

Η ουσία είναι ότι κανένας στα επίπεδα 5 και 6 δεν θα κερδίσει χρήματα αυτό το μήνα. Θα κερδίσουν χρήματα στο μέλλον; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αυτή είναι απλά μία "φωτογραφία" μίας επεκτεινόμενης πυραμίδας σε εξέλιξη απλά για να δείξουμε κάτι ενδιαφέρον:

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Προσθέστε τα άτομα στα επίπεδα 5 και 6 και έχετε 96% του συστήματος σας. Αυτό σημαίνει ότι όσο εσείς ψάχνετε τρόπο να μετρήστε τα "τούβλα" από δεκαχίλιαρα, 96% της "επιχείρησής" σας δεν έβγαλε δραχμή!

Δεν μας ενδιαφέρει ποιό σύστημα πληρωμών υπάρχει σε κάθε "εταιρεία οργάνωσης δικτύων καταναλωτών" καθώς το ίδιο σύστημα εκθετικής ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να μας δίνει συνεχώς κάποιους χαμένους (και μάλιστα αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία). Η αναλογία νέων μελών προς κερδοφόρα μέλη είναι σταθερή άσχετως αν έχετε 30 ή 30000 άτομα στην "επιχείρησή" σας.

Μπορεί ο καθένας να στρατολογήσει μία ακολουθία ατόμων (downline); Εκ πείρας γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλοι. Άλλοι είναι καλοί πωλητές, άλλοι όχι και τόσο. Ακόμη κι αν όλοι μπορούσαν (όπως στο παράδειγμά μας), ακόμη και χωρίς απώλειες (είναι γεγονός, το οποίο έχει παραδεχθεί και η Amway, ότι 50% των διανομέων τους εγκαταλείπουν το σύστημα κάθε χρόνο) ο αριθμός των χαμένων αυξάνεται εκθετικά. Αυτή είναι η "επιχείρηση" που θέλουμε; Είναι τα δίκτυα καταναλωτών μία καλή επιχειρηματική ευκαιρία; Εμείς αποφασίσαμε ότι όχι.

Ένας άλλος μύθος (ή απλά ψέμα) που θα σας πουν οι διάφοροι τέτοιοι "επιχειρηματίες" είναι ότι οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στην Αμερική έχουν γίνει από δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ας το δούμε κι αυτό:

Το περιοδικό Upline έγραψε ότι περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ είναι αναμεμειγμένα σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών. Ο αριθμός αυτός πιθανόν να περιέχει και πελάτες/αγοραστές προίόντων αλλά ας είμαστε γενναιόδωροι και ας υποθέσουμε ότι 5 εκατομμύρια είναι όλοι διανομείς. Μερικοί διανομείς λένε ότι "97% των διανομέων αποτυγχάνουν" (αν και οι περισσότεροι το παρουσιάζουν σαν εγγυημένη επιτυχία) για να δείξουν ότι χρειάζεται δουλειά. Και γνωρίζουμε ότι όντως χρειάζεται δουλειά (ξεχάστε αυτά που λένε για ημιαπασχόληση, χρειάζεται να τρέξει πολύ κανείς για να στρατολογήσει έστω και κάποια λίγα μέλη και δεν αρκεί μόνο να τα κρατήσει, αλλά να στρατολογήσουν κι αυτά άλλους με τη σειρά τους). Ακόμη και με το παράδειγμά μας βρήκαμε ότι 96% των ατόμων στα χαμηλότερα επίπεδα δεν κέρδισαν καθόλου χρήματα (ίσως να κερδίσουν αλλά μόνο χτίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αλυσίδα μελών όπου πάλι καποιο 96% στα κατώτερα επίπεδα δεν θα κερδίσουν τίποτα).

Άρα, εξ' ορισμού, τουλάχιστον 4.8 εκατομμύρια από αυτά τα μέλη στις ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα απ' όσα κέρδισαν. Βλέποντας το προηγούμενο παράδειγμα (που αυξάνεται εκθετικά - οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν αλλά η καμπύλη προόδου είναι η ίδια), από τα 5.000.000 άτομα, 160.000 θα παίρνουν απλά δωρεάν προϊόντα κάθε μήνα.

32.000 από τα 5.000.000 θα βγάζουν 3-4 φορές τις τιμές των μηνιαίων αγορών του προγράμματός τους.

5.000 θα έχουν περίπου 780 άτομα κάτω τους και πιθανόν να κερδίζουν ένα λογικό μισθό.

1.300 ακόμη θα έχουν περίπου 3.905 άτομα κάτω τους και θα βγάζουν σεβαστά ποσά.

Τέλος, στην κορυφή έχουμε μόνο 256 άτομα από 5.000.000 που έχουν πραγματικά μεγάλους αριθμούς ατόμων κάτω τους και αυτοί κερδίζουν τα πραγματικά πολλά χρήματα.

Αυτοί οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι σε εκθετική ανάπτυξη. Είναι απλά ένας γρήγορος υπολογισμός που δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπολογίστε το με δικά σας στοιχεία και αριθμούς και δείτε τι σας δίνει αν διαφωνείτε με το παράδειγμά μας. Όμως όντως φαίνονται λίγοι, έτσι δεν είναι; Αλλά όταν ασχοληθείτε και κοιτάξτε γύρω σας τα ίδια ονόματα "επιτυχημένων" να εμφανίζονται συνεχώς πρέπει να αναρωτηθείτε πόσοι πραγματικά έχουν καταφέρει να πετύχουν σ' αυτό το σύστημα.

Δείτε κι αυτό:

Στις 24 Νοεμβρίου 1996, ο Marc Rice του Associated Press έγραψε ένα άρθρο με τίτλο "Ο εκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας" ("The Millionaire Next Door"). Αυτό το άρθρο είναι μία κριτική ενός βιβλίου με τον ίδιο τίτλο, που γράφτηκε από τον Thomas J. Stanley και τον William D. Danko, το οποίο περιγράφει εκατομμυριούχους. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό "υπάρχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ. Ο τυπικός εκατομμυριούχος εργάζεται σε δική του εταιρεία, μία κανονική/βαρετή επιχείρηση όπως ανάδοχος δημοσίων έργων, εταιρεία απολυμάνσεων, εταιρεία καθαρισμών, κατασκευαστική εταιρεία, κ.α. παρ' όλ' αυτά το άρθρο λέει ότι περίπου 1 εκατομμύριο από αυτούς τους εκατομμυριούχους έχει μία δουλειά. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός εκατομμυριούχου είναι 247.000 δολλάρια. Ο τυπικός εκατομμυριούχος κανονικά δεν ξοδεύει τα χρήματά του σε ακριβά αυτοκίνητα, ρολόγια, σπίτια ή ρούχα. Ο τυπικός εκατομμυριούχος δουλεύει 45-55 ώρες την εβδομάδα."

Ας υποθέσουμε ότι υποτιμήσαμε τραγικά το όλο σύστημα και ότι η οργάνωση δικτύων καταναλωτών έφτιαξε 5.000 εκατομμυριούχους, αυτό είναι απλά λίγο παραπάνω από 0,14% του συνολικού ποσού εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ. Ακόμη κι αν έφτιαξε 10.000 εκατομμυριούχους, αυτό πάλι μας κάνει λίγο παραπάνω από 0,28% του συνόλου.

Χμμμμμ...

Επίσης, αφού όλοι πια είναι τόσο πλούσιοι γιατί τυπώνουν τέτοια άθλια και φτηνά φυλλάδια για να επεκτείνουν την "πολυεθνική επιχείρησή" τους που πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές για ημιαπασχόληση;

Πολλοί θα σας πούν επίσης ότι έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσω δικτύων καταναλωτών παρά σαν μισθωτοί, υπάλληλοι, νοικοκυρές, κλπ.

Απλά κι ωραία, επειδή κάποιος ακολουθεί λάθος δρόμο δεν σημαίνει ότι τα δίκτυα καταναλωτών είναι αυτόματα η σωστή (και μόνη) λύση. Αν κάποιος πιστεύει ότι το να γίνει εκατομμυριούχος είναι πραγματικά στόχος της ζωής του πρέπει ν' αφιερώσει κάθε μη εργαζόμενο λεπτό στο στόχο του. Είναι φανερό ότι κανείς δεν θα γίνει εκατομμυριούχος ακολουθώντας δουλειές με κατώτατο μισθό. Το θέμα είναι ότι δεν θα πλησιάσει τα εκατομμύρια ούτε αν γραφτεί σε κάποια πυραμίδα και χάνει χρόνο, χρηματα και ενέργεια προσπαθώντας να στρατολογήσει φίλους και γνωστούς.

Πολλοί άλλοι επίσης θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να στρατολογήστε κάποιον, απλά ν' αγοράζετε προϊόντα από τον κατάλογό τους με φτηνότερες τιμές (ως 30%) σε σχέση με τα παραδοσιακά καταστήματα. Δυστυχώς κανείς δεν ικανοποιείται με τέτοια νέα μέλη που απλά αγοράζουν προϊόντα και δεν στρατολογούν νέα μέλη. Ιδού γιατι:

Αν κάποιος έχει την επιλογή μεταξύ του να έχει ένα πελάτη από τον οποίο πιθανόν να κερδίσουν 5%-10% σε μία μικρή μηνιαία αγορά 5.000 - 15.000 δρχ. (ίσως περισσότερα, ίσως λιγότερα) - το οποίο είναι μόνο από 250 - 1.500 δρχ. το μήνα από αυτόν τον πελάτη, χωρίς να περιμένουν περισσότερα στο μέλλον - και μεταξύ ενός διανομέα που θα βρίσκει άλλα νέα μέλη και θα του αποφέρει τα μυθικά πλούτη, εσείς ποιόν πιστεύετε ότι θα διαλέξει; Συγκρινόμενα με τα 12.000.000 δρχ./μήνα πλήρους απασχόλησης (ή ακόμα και τις 600.000 δρχ./μήνα ημιαπασχόλησης) που θρασύτατα διαφημίζουν οι "επιχειρηματίες" των δικτύων καταναλωτών, οι 1.500 δρχ. ανά πελάτη ανά μήνα όταν απλά να κάνετε πωλήσεις φαίνονται (και είναι) ασήμαντα.

Σκεφτείτε τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεστε για να πηγαίνετε να συναντάτε κόσμο, να τους παρουσιάζετε την όλη ιδέα, να δίνετε δείγματα, καταλόγους, ίσως και να κάνετε παραδόσεις παραγγελιών. Για 1.500 δρχ;;; Ποιός θα το έκανε;

Από την άλλη, ένας φιλόδοξος νέος διανομέας θα περνούσε τον καιρό του να πλησιάζει άτομα, θα χρησιμοποιούσε τον κύκλο γνωριμιών του για κάτι περισσότερο από παραγγελίες καλλυντικών. Ένα άτομο μπορεί ν' αποφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές, φαντάζονται οι διανομείς. Ξαφνικά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να ξοδεύει κάποιος πολύ περισσότερο χρόνο με ένα τέτοιο άτομο παρά μ' ένα απλό πελάτη.

Επίσης γνωρίζουμε ότι σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών αυτοί οι "απλοί πελάτες" που αγοράζουν μόνο προϊόντα, κάποια στιγμή πλησιάζονται αναπόφευκτα και για την "επιχειρηματική ευκαιρία" του συστήματος. Υπάρχουν πολλά παράπονα ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος μόνο πελάτης σε δίκτυα οργάνωσης καταναλωτών γιατί οι διανομείς πιέζουν τους απλούς πελάτες να μπουν στο σύστημα και να γίνουν με τη σειρά τους διανομείς.

Πολλοί θα πουν ότι "αυτό δεν συμβαίνει ποτέ με τους πελάτες μου", αλλά πιστέψτε μας συμβαίνει πολύ πιο συχνά από το αντίθετο.

Βασικά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους όποιους "αντιπρόσωπους" τέτοιων "εταιρειών" (εάν έφτασαν μέχρι εδώ βέβαια στο κείμενο, καθώς ανάγνωση οποιασδήποτε κριτικής του συστήματός τους απαγορεύεται μιας και "ανοίγουν δρόμο σε αρνητικές σκέψεις που βλάπτουν το στόχο") τα παρακάτω:

1. Πόσους πελάτες/αγοραστές έχετε πραγματικά (προσωπικούς πελάτες που αγοράζουν προϊόντα και όχι "αντιπροσώπους" ή "επιχειρηματίες" κάτω σας να ψάχνουν γι' άλλα θύματα);
2. Παραγγέλουν προϊόντα κάθε μήνα;
3. Μήπως αυτοί οι πελάτες εγγράφησαν αρχικά για την "επιχειρηματική ευκαιρία" και μετά από μήνες αδράνειας δικαιολόγησαν τις μηνιαίες αγορές τους αυτοαποκαλούμενοι "πελάτες";
4. Πλησιάσατε αυτούς τους πελάτες για να τους κάνετε αγοραστές προϊόντων ή μήπως τους πλησιάσατε πρώτα για να τους προσφέρετε την "επιχειρηματική ευκαιρία";
5. Αφού τα προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών είναι τόσο καλά και ποιοτικά, γιατί όταν κάποιοι παρατάνε το όλο σύστημα σταματάνε να παραγγέλνουν και επιστρέφουν στα super-markets;
6. Οι φίλοι που κάνατε μέσω του δικτύου οργάνωσης καταναλωτών θα κάνουν ακόμη παρέα μαζί σας αν σταματούσατε ν' αγοράζατε και να προωθείτε προϊόντα των εταιρειών τους; Πόσο συχνά πιστεύετε ότι θα προσπαθούσαν να σας "ξαναβάλουν στο κόλπο";
7. (Αν έχετε στρατολογήσει μέλη κάτω σας) Πόσοι από αυτούς που έχετε στρατολογήσει έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα απ' όσα έχουν κερδίσει; Όχι μόνο αγορές προϊόντων αλλά και "διαφημιστικό και ενημερωτικό" υλικό: βιντεοκασσέτες, κασσέτες, cds, φυλλάδια, φωτοτυπίες, βενζίνη, εισφορές για "συγκεντρώσεις", λογαριασμοί τηλεφώνου, γραμματόσημα, φάκελλοι, φέιγ βολάν, αφίσες συν οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που δεν θα αγόραζαν αν δεν έλπιζαν ότι με αυτά θα τα καταφέρουν;
8. Μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι για όσους γνωρίζετε να έχουν τέτοιες "επιχειρήσεις" και τις τρέχουν ακόμα με έλλειμα, φταίνε οι ίδιοι επειδή είναι τεμπέληδες;
9. Το "διαφημιστικό και ενημερωτικό υλικό" που λέτε στους άλλους να χρησιμοποιούν, μήπως κάνουν κάτι παραπάνω από το να τους εμψυχώνουν και ν' αποτρέπουν την παραίτηση; Μήπως προτρέπουν τα άτομα αυτά ν' αγοράζουν περισσότερα προίόντα;
10. Πήγατε εσείς ο ίδιος σε καταστήματα να κάνετε συγκρίσεις τιμών ή απλά παπαγαλίζετε ότι τιμές σας έδωσε εκείνος που σας στρατολόγησε; Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα των δικτύων οργάνωσης καταναλωτών προσφέρονται σε διαφορετικές ποσότητες από τις standard της αγοράς για ν' αποφεύγεται αυτή η σύγκριση;
11. Πόσα ονόματα επιτυχημένων επιχειρηματιών δικτύων μπορείτε να θυμηθείτε (από την εταιρεία σας); Τι αποδείξεις έχετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικονομικά επιτυχημένοι; Ποιά είναι η αναλογία του αριθμού επιτυχημένων με τον συνολικό αριθμο διανομέων της εταιρείας;
12. Πόσα άτομα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα απ' όσα έχουν κερδίσει για να "έρθετε στα λεφτά σας"; Κι αν θέλετε να κερδίζετε 400.000 δρχ. το μήνα; Τότε, πόσους τέτοιους χαμένους πρέπει να έχετε κάτω σας;
13. Πόσοι από τους πελάτες σας αγοράζουν απλά και μόνο επειδή είναι σε μία κατάσταση "αυτόματης παραγγελίας και παράδοσης" (auto-ship);
14. Πόσοι από τους "πελάτες" σας εγγράφησαν αρχικά σαν "επιχειρηματίες" αλλά άλλαξαν γνώμη;
15. Ποιά είναι η αναλογία "επιτυχημένων κερδοφόρων " με "ελπιδοφόρους που ξοδεύουν" στο πλάνο πληρωμών σας; Μήπως αποφύγατε ποτέ ή είπατε ψέματα για το ποσοστό επιτυχίας σας στα δίκτυα πωλήσεων; Ξέρετε πραγματικά πως έφτασε στην "επιτυχία" αυτός που σας στρατολόγησε; Πως το ξέρετε ότι έτσι είναι ;
16. Από που ακούσατε για πρώτη φορά για τα δίκτυα καταναλωτών; Τι κίνητρα είχαν εκείνα τα άτομα που σας τα παρουσίασαν; Μήπως πουλούσαν "εκπαιδευτικά" φυλλάδια, βιβλία, κασέτες ή βιντεοκασέτες; Μήπως σας συντηρούσαν τον ενθουσιασμό για να το συνεχίσετε;
17. Πιστεύετε ότι με όλες αυτές τις διαφημίσεις εκεί έξω πρέπει να μετατρέπετε όλες τις κουβέντες σας σε παρουσιάσεις/διαφημίσεις της "επιχειρηματικής σας ευκαιρίας"; Πιστεύετε ότι αυτό αρέσει στον κόσμο;
18. Με πόσους από τους φίλους ή γνωστούς που πλησίασα για να παρουσιάσω την "επιχειρηματική μου ευκαιρία" και αποφάσισαν να μην με ακούσουν ή να γραφτούν μέλη διατηρώ ακόμα πραγματικά φιλικές επαφές;
19. Πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει μέχρι στιγμής γιατί "ξέρετε ότι θα βγάλετε πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον";
20. Έχετε υπολογίσει ένα προϋπολογισμό για τον εαυτό σας; Έχετε ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε αν συνεχίσετε να λειτουργείτε μόνο με έξοδα; Πόσο υπολογίζετε να συνεχίσετε έτσι;

Όνειρα γλυκά...

Ανώνυμος είπε...

Που θα βρω πληροφορίες στο internet;

Παρακάτω θα βρείτε μερικά links που βρήκαμε στο internet σχετικά με την απάτη των πυραμίδων. Ότι και να πιστεύετε για τα δίκτυα καταναλωτών, ένα είναι το σίγουρο: Μην προχωρήστε σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να κάνετε κάποια σχετική έρευνα. Μην ακούτε αυτούς που προσπαθούν να σας βάλουν στο κόλπο, έχουν κίνητρα όχι και τόσο αθώα και θα διαστρεβλώσουν την αληθινή εικόνα του όλου συστήματος (άλλωστε από εσάς περιμένουν να γίνουν πλούσιοι, δεν θέλουν απλά να σας "βοηθήσουν να στήσετε την επιχείρησή σας").

Από τη στιγμή που ήρθατε μέχρι εδώ και δεν σας πείσαμε για τον κίνδυνο του όλου συστήματος, κάντε μία έρευνα στο internet και δείτε τι αναφέρεται εκεί για τις απάτες. Πάνω απ' όλα: do your homework και ξεχάστε το δόγμα "πίστευε και μη ερεύνα" που θα πάνε να σας περάσουν. 100% διαφάνεια είναι η βάση για πραγματικές επιχειρηματικές συνεργασίες κι όχι μισόλογα, υποσχέσεις και κουκουλώματα. Οι πραγματικοί επιχειρηματίες έχουν απαντήσεις εδώ και τώρα και δεν τις αποφεύγουν αφήνοντάς τις για το μέλλον που "θα μας τα εξηγήσουν όλα". Θ' ανοίγατε ένα κατάστημα χωρίς να ψάξετε τι θα πουλήστε, αν υπάρχει πελατεία, ποιοί είναι οι ανταγωνιστές, ποιοί και πόσοι τα κατάφεραν ή δεν τα κατάφεραν με ανάλογα καταστήματα, πόσο καιρό αντέχετε χωρίς κέρδη, σε πόσο καιρό θα έχετε πραγματικά κέρδη, τι άλλες εναλλακτικές λύσεις έχετε; Αυτοί είναι πραγματικοί επιχειρηματικοί όροι και κουβέντες κι όχι hard-sell attitudes πωλητών που νομίζουν ότι με τσαμπουκά και αμερικανιές θα μας ρίξουν φούμο να μη βλέπουμε.

Μην πιστεύετε ότι σας λένε, μην πιστεύετε ότι σας λέμε, ψάξτε στο internet, ρωτήστε φίλους και γνωστούς και δείτε μόνοι σας αν αξίζει ν'αναμειχθείτε. Εμείς βρήκαμε τα sites αυτά και τη γλυτώσαμε πριν χάσουμε πολλά (γι αυτό και φτιάξαμε αυτό το site).

Οργανισμοί και προσωπικά sites που πολεμούν τις πολυεπίπεδες απάτες:

* Pyramid Scheme Alert
* World Wide Scam
* US Federal Trade Comission
* Scamhound
* MLM Watch
* Business Analysis of the Quixtar Amway Opportunity
* Get facts
* Quatloos
* What's Wrong With Multi-Level Marketing?
* MLM Beobachter (πληροφορίες στα γερμανικά)
* Amway, Τhe Untold Story
* Amway, The Untold Story (mirror)
* Ex-cult
* The Global Prosperity Group Scam
* Crimes Of Persuasion
* Scam Reporter
* Legal Principles of Multilevel Marketing
* Pyramid Schemes, Ponzi Schemes and other frauds
* Excel spreadsheet showing how chain letter pyramids don't work
* The MMF (Make Money Fast) Hall Of Humiliation
* Ένα πολύ καλό άρθρο από το e-Telescope.gr
* MLM Based Games
* False Profits
* MLM Survivor
* Friends in Business
* Rick Ross
* Steven Hassan
* Whatisgood.com
* The hype of it
* MLM (Must Lose Money)
* Behind The Smoke and Mirrors
* Mompreneurs
* MLM names
* cosmiverse.folksites.com/mlm-gr/mlm.html
* Εκκλησία της Ελλάδος (στο τεύχος 18 αναλύουν τις διάφορες αιρέσεις,
διαβάστε για την Amway στη σελ.26 - για να το δείτε χρειάζεστε το Acrobat Reader)

Sites με πληροφορίες ειδικά για απάτες με φαρμακευτικά προϊόντα:

* Quackwatch
* Health Care Reality Check
* Nutriwatch
* National Council Against Health Fraud
* Reliable Agencies and Organizations

Site εναντίον των απάτων με υποτιθέμενες μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών από τη Νιγηρία (Νigerian Scams):

* www.nigerianscams.org
* www.nigerianfraudwatch.org
* www.scamorama.com
* London Metropolitan Police Fraud Alert
* Nigerian Advance Fee Fraud (για να το δείτε χρειάζεστε το Acrobat Reader)
* US State Department Advance Fee Fraud Info (για να το δείτε χρειάζεστε το Acrobat Reader)
* www.warmfusion.com/nigerian/
* Meet the Nigerian E-Mail Grifters (άρθρο στο Wired)
* www.buddyweiserman.com
* Δείτε μερικά δείγματα τέτοιων e-mails στο Google

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ
ΔΥΚΤΙΑΚΟ MARKETING ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΚΙΚΑΤΣΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

exoun vgei ki alles opws to ergasia4you.com i to fast-income.gr

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά σας ευχαριστώ για την πληροφόρηση παρά λίγο να με πείσουν οι μπάστ..δοι

Ανώνυμος είπε...

οσο παει & αυξανονται! ελεος!! το κρατος, ή εφορια, το ΣΔΟΕ τι κανει???

Ανώνυμος είπε...

καλημερα και απο μενα
Διαβασα σχεδον ολα τα θετικα και αρνητικα σχολια και ειπα να καταθεσω και εγω το δικο μου
ολα τα mlm δυκτια εχουν να προσφερουν κατι σε αυτους που μπορουν και τους ταιριαζη κατι τετοιο ,
δυστιχως ομως δεν ταιριαζουν ολα σε ολους και εκει ειναι πιστευω το λαθος τον περισσοτερων να κανουν
εγγραφη σε ενα δικτυο που δεν τους ταιριαζει και μετα να κατακρινουν ολα τα δυκτια σαν μεγαλη απατη ,φουσκες ,πυραμιδες κλπ
και τι εννοω?
ενα πετυχημενο mlm δικτυο στην ελλαδα ειναι η taperware ολοι μας εχουμε ταπερακια στο σπιτι μας, λειτουργει πολλα χρονια ειναι πολυεπιπεδο αλλα εμενα προσωπικα δεν μου ταιριαζει, δεν μπορω να κανω επιδηξεις σε σπιτια και να πουλαω ταπερακια,σε αλλους ταιριαζει ,μπορουν να το κανουν.
δυο αλλα επιτυχημενα δικτυα ειναι η amway ,πουλαει δικα της προιοντα αμφιβολου προελευσης και η herbalife ,ειναι πολυεπιπεδες εταιριες αλλα ουτε αυτες μου ταιριαζουν,δεν μπορω να κανω πλανα ,να τρεχω σε συνεδρια και να πουλαω ανωνυμα προιοντα , μηπως τα δικα μας σουπερμαρκετ δεν πουλανε ανωνυμα προιοντα?πχ το carefoure εχει μακαρονια μισκο και διπλα μακαρονια carefoure σε πιο χαμηλη τιμη και αμφιβολου προελευσης που μολις τα βρασης λασπιαζουν αλλα ολοι τα αγοραζουμε .
επισης η avon ,ειναι επιτυχημενη πολυεπιπεδη πουλαει καλλυντικα σε γυναικες αλλα ουτε αυτη μου ταιριαζει,δεν ξερω απο κραγιον πουδρες και lipglos,
και για να μην της αναφερω ολες υπαρχουν και πολλες που δουλευουν μεσω internet και πουλανε διαφορα προιοντα και υπηρεσιες και καποιες απο αυτες μου ταιριαζουν για τι το κανω μεσω internet και μπορω.
Ετσι λοιπον να μην κατακρινουμε κατι που δεν μπορουμε να κανουμε εμεις και καποιος αλλος το κανει,ουτε ολοι μπορουμε να γινουμε γιατροι ουτε ολοι οι γιατροι ειναι χασαπηδες.
καντε λοιπον αυτο που μπορειτε να κανετε και αφηστε το mlm σε αυτους που μπορουν να το κανουν χωρις να κατακρινετε την δουλεια τους.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι η μεγαλυτερη απατη ολων των εποχων και ειδικα σε αυτους τους πολυ δυσκολους καιρους που ζουμε,εκμεταλλευονται την ανεργια και προσπαθουν να βαλουν στο κολπο την νεολαια που απελπισμενη ψαχνει κατι να βγαλει χρηματα.Θελουν εμψυχο προσωπικο χωρις καμια αμοιβη για να αυξησουν τα κερδη τους οι καρχαριες που ειναι πανω πανω!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ άσχετε και διαχειριστή αυτού του blog εγώ ζω την οικογένειά μου από τέτοια δουλειά.
Δε μιλάμε για πλούτο...μιλάμε για αξιοπρεπή διαβίωση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε....
Δεν θα σου κάνω την τιμή φυσικά να σου πω λεπτομέρειες για τη δουλειά μου...και να παρακαλούσες...
Θα σου πω μόνο ότι έχω πλήρες ωράριο και όχι σαπουνόφουσκες...
Γιατί ο καθένας σ αυτή τη ζωή αποκτά ότι αξίζει...
Καλή η έρευνα σου..δε λέω..αλλά πήρες πολύ φόρα φίλε μου και σου ξέφυγαν πολλά.
Γι αυτό ενημερώσου καλύτερα και καλή επιτυχία με τις ανακρίβειες.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια...!!!

Mary Kotsaki είπε...

Καλημέρα ,
Χρόνια πολλά για την ημέρα.
Προσπαθώ και εγω να δουλέψω απο το σπιτι,
εχω γραφτεί σε μια εταιρεία και μαθαίνω το σύστημα δουλειάς. Μου φαίνετε δύσκολο. Οσοι γράφτηκαν μαζί με μένα, εχουν προχωρήσει και βγαλανε τα πρώτα τους χρήματα , εγω τίποτα.
Πάντως δεν νομίζω οτι είναι απάτη, μια χαρά είναι το συστημσ και οι ανθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

Γενικά φαίνεται λίγο υποκουλτούρα να προσπαθείς να πλασάρεις προιόν σε κάποιον που δεν το έχει ανάγκη.
Τάπερ, καλλυντικά, καφέδες.
Βρίσκεις ότι θες στα τζάμπο και στα πράκτικερ...

worldventures είπε...

Μαρτυρια πρωην μελους της worldventures για την δομη πυραμιδα της εταιρειας

Διαβασε τι τράβηξε το παιδί!

http://erathiagr.blogspot.gr/2013/03/worldventures.html

Pavlos Hatzigiannis είπε...

Να ρωτήσω, αν από μια εταιρεία αγοράζουμε κάποια προϊόντα επειδή είναι καλύτερα και οικονομικότερα από την αγορά, είναι κακό;

Από ότι κατάλαβα, δεν άρεσε σε κανέναν ο τρόπος προσέγγισης και το ότι υπήρχαν πυραμίδες μεταμφιεσμένες σε εταιρείες απευθείας πωλήσεων.

Εγώ, ρε παιδιά, που δεν πλησίασα τους γνωστούς και φίλους να τους υποσχεθώ ότι θα βγάλουν λεφτά, αλλά έχω πολλούς ικανοποιημένους πελάτες και έχω βοηθήσει κόσμο και μπορώ μετά από 3 χρόνια να βγάζω λίγες χιλιάδες ευρώ το μήνα, τι φταίω αν εσάς σας προσέγγισαν με προχειρότητα;

Κι εγώ, όταν έφυγα από την πρώτη εταιρεία μου, έλεγα ότι το mlm είναι απάτη - επειδή είχα χάσει λεφτά.

Όταν βρήκα κάτι που θα αγόραζα και όταν δεν είχα λεφτά στην τσέπη, όταν είδα ότι βοήθησα την οικογένειά μου στην υγεία της και όταν είδα ότι θα μπορούσα να πληρώνομαι από ένα μεγάλο πελατολόγιο για την υπόλοιπη ζωή μου, τότε γιατί να μην το κάνω;

Επειδή εσάς κάποιοι σας έπρηξαν;

Δεν νομίζω να μιλάτε για το καλό του άλλου - απλά δεν γουστάρετε.

Από την άλλη, κάνετε κι ένα καλό: κυκλοφορούν πολλές λαμογιές εκεί έξω, που είναι μεταμφιεσμένες σε δικτυακό εμπόριο και κάνουν ζημιά στις καθαρές εταιρείες.

Καλό είναι να μάθετε την διαφορά και αν είστε εντάξει να δημοσιεύσετε και το σχόλιο κάποιου που έχει δει και τις δυο πλευρές και που πέτυχε χωρίς να εκμεταλλευτεί, χωρίς να πιέσει και χωρίς να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες ή ακριβά πακέτα ή ακριβά προϊόντα.

Τα σέβη μου.

Παύλος Χατζηγιάννης

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΛΜ ΔΥΚΤΙΑ
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΚΤΙΩΤΕς ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟ ????
ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΔΛΔ ΕΕ
ΑΜΑ ΕΙΣΤΕ ΧΑΖΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙς
ΜΠΟΡΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΤΕ ΜΕ ΔΥΚΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟς ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΡΧΗς!!!

ygeia&hara είπε...

Είναι εύκολο να ακυρώνουμε τα πάντα, (βάζοντας τα στο ίδιο τσουβάλι!!!
Αλλά αν μια πυραμίδα ήταν απάτη, δεν σημαίνει πως ο κλάδος είναι απάτη, όπως και αν ένας έμπορος με την κλασσική έννοια είναι απατεώνας δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κλάδος του εμπορίου είναι απάτη!
Σαφώς κάποιος πρέπει να προσέχει τις επιλογές του.
Αλλά υπάρχουν εταιρείες που λειτουργούν παγκοσμίως πάνω από 30 χρόνια και ορισμένες και 60 χρόνια (αυτές είναι απάτη;)
Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένα νέο σύστημα marketing ( διακίνηση προϊόντων ή υπηρεσιών στην αγορά με ανεξάρτητους αντιπροσώπους που κερδίζουν τα χρήματα που θα καταναλώνονταν στην διαφήμιση)
Αν τελικά κάποιος δεν τα καταφέρει, δεν σημαίνει ότι η εταιρεία ή ο κλάδος είναι απάτη.
Μπορεί το προϊόν που διακινεί η εταιρεία που επέλεξε να είναι υπερτιμημένο ή μη συμβατό με την περιοχή που θέλει να δουλέψει.
Δηλαδή όταν ένα προϊόν φτιάχτηκε με μια νοοτροπία (πχ στην Αμερική για Αμερικάνους πελάτες) και διακινείτε σε όλο το κόσμο, είναι λογικό να μην έχει την ίδια ανταπόκριση σε όλες τις χώρες (π.χ. αν κάτι έχει λογική τιμή στην Αμερική στην Ελλάδα είναι ακριβό)
Αλλά επειδή υπάρχουν και εταιρείες και προϊόντα συμβατά με την αγορά μας, που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, καλό θα ήταν να μην ήταν τόσο κατηγορηματική και ακυρωτική η ενημέρωση που γίνετε.
Προσωπικά γνωρίζω ανθρώπους που για πάνω από 20 χρόνια εργάζονται σε μια εταιρεία και έτσι κερδίζουν την ζωή τους. Η εταιρεία τους δεν τους κορόϊδεψε ή δεν τους έφαγε τα χρήματά τους. Οφείλουμε να σεβόμαστε την επιλογή τους χωρίς να χαρακτηρίζουμε, (ειδικά αν δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα την εταιρεία, τα προϊόντα της και το οικονομικό πλάνο της)
άνθρωποι θα είχαν καταγράψει μια επιτυχία στο σύστημα που επέλεξαν και θα είχαν το εισόδημα που στόχευαν.
Προσωπικά πιστεύω (και το έχω συζητήσει με αρκετούς οικονομολόγους) ότι : αν αυτοί που σήμερα διατηρούν το εισόδημά τους (έστω και μειωμένο) αντί να ψωνίζουν από το super market & την Procter & Gable και άλλες πολυεθνικές εταιρείες , ψώνιζαν από φίλους τους ή συγγενείς τους μέσω δικτύων κατανάλωσης, θα βοηθούσαν την οικονομία και τον εαυτό τους! (πολλοί δεν τα κατάφεραν στην Ελλάδα, γιατί συνάντησαν προκατάληψη η οποία δημιούργησε μεγαλύτερη αποτυχία κ.ο.κ, σε άλλες χώρες το 1/3 του πληθυσμού συμπληρώνει το εισόδημά του από εταιρείες δικτύου )
Μακάρι να καταλάβαιναν οι περισσότεροι ότι αν είχαν περισσότερο εμπιστοσύνη στον εαυτό τους τότε και αυτοί αλλά και οι γύρω τους θα ζούσαν πραγματική ζωή με αυτό που τους προσφέρετε από το ΜΛΜ ...δυστυχώς εξαιτίας των ανθρώπων αυτών που δεν εμπιστεύονται ούτε τον αδερφό τους στην κοινωνία που ζούμε , χωρίς να το καταλαβαίνουν σταματάνε και την ευτυχία των γύρων τους...πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό για να δεις αυτά..αλλά ενώ όλοι λένε ότι έχουν ανοιχτό μυαλό δυστυχώς μετράνε στα δάχτυλα αυτοί που το έχουν πραγματικά...γι αυτό και λίγοι πετυχαίνουν στη ζωή δυστυχώς και πάλι..

Unknown είπε...

Διαβάζω ,διάφορα σχόλια,χολή και λάσπη πετάγεται από παντού. Αναρωτιέμαι:έχει κανείς από τους κατήγορους κάνει δικιά του δουλειά; Γιατί η συμμετοχή σε κάποια εταιρεία MLM δεν είναι τίποτα άλλο από μια ατομική επιχείρηση με τι διαφορά ότι δεν πληρώνεις ενοίκια, φώτα, νερά, διαφήμιση, τέλη δικαιόχρησης κ.τ.λ. αλλά ενδεχομένως μια μηνιαία συνδρομή και ένα αρχικό κεφάλαιο. Τι δυνατότητες έχεις να πετύχεις; Ελάχιστες. Αν όμως ξεκινήσεις μια "κανονική" δικιά σου δουλειά π.χ. μια μικρή καφετέρια, πέραν των παραπάνω εξόδων τι πιθανότητες έχεις να πετύχεις; Ελάχιστες. Όμως προσπαθείς και δεν παραπονιέσαι γιατί εκεί δεν έχεις ποιόν να κατηγορήσεις. Για αυτούς που τους αρέσουν οι αριθμοί το 95% των νέων επιχειρήσεων,κλείνει στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους,στην δε πενταετία έχει παραμείνει μόνο το 1-2% ποια είναι λοιπόν η διαφορά; Όταν ανοίξεις το καφέ που λέγαμε ποιοί είναι οι πρώτοι σου πελάτες; Οι γονείς σου τα αδέλφια σου οι κολλητοί σου, οι κολλητοί τους κ.ο.κ. τους οποίους πλακώνεις στα τηλέφωνα και τους παρακαλάς να έλθουν στα διάφορα events που κάνεις για να μαζέψεις κόσμο να βγάλεις κανα φράγκο, συμπεριλαμβάνομένου και του συναδέλφου στο φωτοτυπικό, του φίλου από το στρατό.Μήπως μας θυμίζει τίποτα; Κατά την άποψή μου υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν για μια δουλειά και όχι για μια άλλη. Δεν μπορούν όλοι να γίνουν ασφαλιστές, ταξιτζήδες, πλασιέ, τραπεζικοί, έμποροι, ναυτικοί κ.λ.π. Ας διαλέξει κάποιος αυτό που νομίζει ότι του πάει, ας προσέξει με ποιους θα συναλλαγεί και όλοι αυτοί που κάθονται και γράφουν τις κριτικές ας ψάξουν να βρουν καμιά δουλειά που είμαι σίγουρος ότι και αυτή θα κατηγορούν μετά από λίγο.
Προς πληροφορία σας οι θέσεις Πρωθυπουργού, Υπουργού εξωτερικών, Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος είναι πιασμένες.

Ανώνυμος είπε...

Οι αποψεις ασχετων με το MLM το μονο που κανουν ειναι να λειτουργουν υπερ των απατεωνων. Ειμαι επαγγελματιας πωλητης και ασχολουμαι γυρω στα 3 χρονια με το ειδος part time και αυτο που εχω να πω ειναι οτι το μονο ασχημο με αυτη την απασχοληση ειναι το οτι ειναι ανοιχτη σε ολους. Καταρχην προκειται για επειχηρηματικοτητα και οχι για θεση μισθοδοσιας. Δλδ πρεπει να το αντιμετωπιζεις σαν προσωπικη επιχειρηση. Δευτερον το προβλημα το δημιουργουν κυριως ηλιθια ατομα, τα οποια βεβαια τα συναντας παντου σε ολους τους χωρους εργασιας (δεν ειναι αναγκη να αναλυσω αυτα που ολοι ξερουμε και εχουμε συναντησει) και τα χαρακτηριστικα τους ειναι το γνωστο γλειωδες στυλ του ευκολου ψευδους, το στυλ απαιχτος και κυριως πονηρος, αλλα δυστυχως ειναι ατομα τα οποια τρωνε αμασητα και φυσικα αναπαραγουν τα οποια παραμυθια τους πουλανε ομοιοι τους αλλα πιο παλιοι. Ειμαι ενας κανονικος ανθρωπος 48 χρονων χωρις ιδιαιτερες ικανοτητες και στην ζωη μου εμαθα οτι δεν υπαρχει ευκολος πλουτισμος, υπαρχει ομως καλη ανταμοιβη μονο σαν αποτελεσμα σκληρης δουλειας.Δεν αποτελει φυσικα εξαιρεση αυτου του ειδους η επιχειρηματικοτητα και δεν ξεφευγει απο το νομο της αγορας που λεει οτι οι περισσοτεροι που ξεκινανε δικη τους δουλεια γρηγορα χαιρετανε... Τα πιο πολλα MLM ειναι νομιμα και οντως προσφερουν ευκαιριες ομως προσοχη !!! προκειται για ενναλακτικη επιχειρηματικοτητα και οχι για θεση μισθοδοσιας και ευκολου πλουτισμου.....

Ανώνυμος είπε...

Πώς Εταιρείες - πυραμίδα υπόσχονταν εύκολα κέρδη και εξαπατούσαν τους συνεργάτες τους

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα, δυο αλλοδαποί, ηλικίας 50 και 46 ετών (ανδρόγυνο) και τρεις ημεδαποί, ηλικίας 58, 52 και 54 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της «Απάτης σε βαθμό κακουργήματος, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση» και για παράβαση του Νόμου περί «Προστασίας των καταναλωτών».

http://www.newsbeast.gr/society/arthro/1907255/apokalifthike-megali-apati-piramida-sti-thessaloniki

Unknown είπε...

γεια σας ειμαι κι εγω μελος σε εταιρεια δικτυακη η οποια εχει 7 πλατφορμες προιοντον ειναι νομιμη εταιρεια εχει και ιδιοκτητες εγκαταστασεις και εχει ελληνικο αφμ και φορολογειται νομιμα μαρεσουν τα προιοντα της επειδη ειναι φυτικα χωρις προσθετες χημικες ουσιες επισης εχει και επωνυμα αρωματα σε χαμηλες τιμες επειδη δεν υπαρχουν μεσαζοντες επισης εχει και απορρυπαντικα καινοτομα

Ανώνυμος είπε...

[Εγινε edit για να διαγραφούν σημεία που αποτελούσαν άμεση διαφήμιση και 2 ορθογραφικά]

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ...

Η δημιουργία δικτύων, θεωρείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως. Όμως στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει σαν ακάλυπτη επιταγή για τους δικτυωτές. Τα προβλήματα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε στο χώρο, είναι ιδιαίτερα πιεστικά και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε, εάν αξίζει ο κόπος....

1. Προϊόντα που δεν χρειάζονται όλοι και όσοι τα χρειάζονται τους είναι ακριβά έναντι του ανταγωνισμού, αλλά και προσπάθεια αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών (κόλαση για όσους το προσπαθούν ως πωλητές)
2. Stocking προϊόντων για να πληρωθείς, να πιάσεις στόχο, ή κάποιος άλλος να πιάσει στόχο, κτλ...
3. Κάψιμο προσωπικής λίστας. Μετά θέλει μεγάλη φαντασία για να την εμπλουτίσεις και τα πράγματα πηγαίνουν αργά.... πολύ αργά.... Το ίδιο και η ομάδα (που καμιά φορά εξαφανίζεται).
4. Ατέλειωτη προσωπική ανάπτυξη, ακριβά συνέδρια, βιβλία, cd κτλ.... Αυτό το μόνιμο κερασάκι ότι “δεν έχεις αναπτυχθεί όσο πρέπει, και για αυτό δεν μπορείς να πετύχεις”, εδώ μου κάθεται. Λες και φταις εσύ για τις υπερτιμήσεις των προϊόντων για να βγουν τα bonus των leaders.
5. Σπατάλη βενζίνης, καφέδες, επισκέψεις, δρομολόγια, χρόνος, ΠΟΛΛΑ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ...
ΑΥΤΑ, ΛΟΓΙΚΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ

ΛΟΙΠΟΝ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ... ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ MLM [...]

Γιάννης είπε...

Σε όλους τους κλάδους υπάρχουν οι σωστοί επαγγελματίες - εταιρείες και οι λάθος επαγγελματίες - εταιρείες.

Δεν υπάρχει κλάδος που να έχει μόνο σωστούς ή κλάδος να έχει μόνο λάθος.

Έτσι και στο mlm.

Η γενίκευση και ο μηδενισμός, πάντα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα

Χριστίνα Παπαδημητρίου είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι,
κατανοώ την "οργή" όσων τους έχουν τάξει αμέτρητα λεφτά σε MLM, αλλά γιατί δεν τους προβληματίζει γιατί την "πάτησαν"; Όποιος τρώει τα παχιά λόγια θέλει να τα φάει και για εμένα είναι και ο ίδιος δυνάμει "καιροσκόπος"...
Γιατί να έχουμε στην Ελλάδα τόσα ρουσφέτια; Γιατί θέλουμε το "εύκολο" το οποίο όταν μας το τάξουν χάνουμε τη λογική μας και τρέχουμε από πίσω του με αγωνία σαν τ΄αδέσποτα... (ισχύει και στην πολιτική).Γιατί αν μας τάξουν ένα μισθούλη για να ξυνόμαστε τρέχουμε μη χάσουμε την ευκαιρία;
Γιατί δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε πραγματικά. Αν κάποιοι κάνουν κακά τη δουλειά τους δε φταίνε όλες οι εταιρίες MLM... Αν κανείς μελετήσει το πλάνο μιας εταιρίας ξέρει που πρέπει να κινηθεί και αν φυσικά μπορεί να το κάνει! Άλλωστε, καμία εταιρία δεν θα σε πληρώνει αν δεν της φέρνεις χρήματα. Λογικό δεν είναι; Η διαφήμιση είσαι εσύ!

Η γνώμη μου:
Ξεκινήστε από τα προϊόντα: Θα τα αγοράζατε ως απλοί καταναλωτές;(Τι θα πουλάτε εσείς και οι άλλοι; αέρα;) Τα προϊόντα πρέπει να σας φέρνουν τους πελάτες όχι να τους κυνηγάτε εσείς!
Σας ζητάνε συνδρομές και εγγραφές, μηνιαίους αναγκαστικούς στόχους και να πληρώνετε εκπαιδευτικά υλικά και συνέδρια; Σας κάθονται στο λαιμό; (Πείτε ευχαριστώ γεια σας)
Είναι αναρτημένο το επαγγελματικό πλάνο στην επίσημη ιστοσελίδα; (κλείστε αυτιά και ανοίξτε τα μάτια σας!)
Σας λένε να πλησιάζετε φίλους και συγγενείς για να "πουλήσετε"; (οι συγγενείς θα σας μείνουν αλλά οι φίλοι είναι πολύτιμοι για να τους χάσετε)
Σας μιλάνε για αμέτρητα χρήματα; (χρήματα ναι-αμέτρητα όχι)
Υπάρχει έδρα της εταιρίας στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ; (είναι φάντασμα;)
Πρέπει να διαλέξετε αν θα αγοράζετε απλώς με έκπτωση ή αν πάτε για δικτυωτής; (το ξέρετε;)
Θέλετε να ριζώνετε στην καρέκλα σας και να πληρώνεστε; (δεν σας κάνει το MLM)

Θα σας πω τελικά ότι το MLM "δουλεύει" απλώς δεν είναι ο Αη Βασίλης με τα δώρα!!!
Με εκτίμηση σε όλους,
Χριστίνα